Baixa laboral

Un jutjat reconeix com a accident laboral la baixa per salut mental d’un treballador després d’un episodi d’ansietat

El lletrat considera que no es va veure sotmès a l’«estrès normal del treball», sinó a un increment per les fallades de la maquinària

juzgados-madrid

juzgados-madrid

3
Es llegeix en minuts
Europa Press

El Jutjat Social Número 5 de Madrid ha reconegut com a accident laboral la baixa per salut mental d’un treballador de l’empresa Bimbo Donuts Iberia després que patís un episodi d’ansietat en el seu lloc de treball, en el qual manejava maquinària de forma habitual.

En una sentència del 13 de maig passat, a què ha tingut accés Europa Press, la magistrada Ángela Mostajo afirma que el treballador no es va veure sotmès a l’«estrès normal del treball», sinó a un «increment del treball i de l’estrès motivat per una constant fallada de la maquinària», cosa que el va obligar a «treballar sota pressió constant».

En un inici, el demandant s’encarregava de realitzar ajustos de mesures, temperatures, canvis de format, solució d’incidències; control de les quantitats fabricades i de la quantitat sortint; subministrament continu de materials a les màquines durant el procés de fabricació i d’emplenar els diferents registres de control segons les pautes establertes.

Va ser a partir de setembre del 2018 quan l’empresa va instal·lar una maquinària diferent i que, segons recull la sentència, «és atesa per un nombre de treballadors inferior als que ho feien prèviament». Així les coses, el personal que abans atenia una màquina va passar a revisar-ne fins a tres de diferents a partir d’aquell moment.

Queixes sobre la nova maquinària

Es tracta a més d’una eina que pateix al llarg d’un torn entre 30 o 40 microparades, que provoquen que s’acumuli la producció en la línia obligant el treballador a reprocessar el producte, exposa la sentència. Aquest canvi va ser el que va portar que, el març de 2021, el damnificat es queixés als seus companys que les condicions de treball amb la nova maquinària no eren les adequades, i va patir en aquell moment una crisi d’ansietat.

Després de comunicar la seva situació, l’empresa li va indicar que abandonés el lloc de treball però que no acudís a la mútua. Aquell mateix mes el treballador va ser donat de baixa amb un diagnòstic: patia ansietat. Així, i malgrat que ja havia sigut atès per cefalees de perfil migranyós referint llavors molt estrès laboral i falta de son, la baixa que li van concedir va ser per contingència comuna.

Va ser en aquell moment quan el treballador va sol·licitar que la seva baixa fos declarada com a derivada d’un accident de treball. A la seva petició s’hi van oposar la mútua i, inicialment, l’Institut Nacional de la Seguretat Social al·legant que les lesions sofertes estan desconnectades del treball perquè no s’hi acreditava connexió.

En la fallada, la magistrada incideix que l’atac d’ansietat va tenir lloc a la feina. «Pel que el procés morbós té la presumpció de laboralitat tret que s’acrediti el contrari i, el cert és que no s’ha provat que no existeixi connexió sinó al contrari», assevera.

A més, la jutge recorda que Inspecció de Treball en el seu moment i en relació amb el lloc de treball del treballador ja va objectivar que les avaluacions de risc de l’empresa no tenien en compte totes les tasques que es realitzaven i que el risc psicosocial d’estrès no estava prou valorat.

En aquest context, la sentència apunta que en el judici va quedar provat que el demandant, des que s’havia produït el canvi de la maquinària, s’estava queixant del seu defectuós funcionament. «Es descriuen constants parades de la màquina i, per tant de la línia de producció», incideix.

La seva advocada destaca la importància de la decisió

Segons ha explicat a Europa Press la lletrada del treballador, Patricia Ruiz, no és gens fàcil que es produeixi un canvi de criteri en un tema d’aquesta índole. En aquest cas, i tot i que hi hagi opció de recurs, al treballador se li havia reconegut en un inici la baixa per malaltia comuna i no com a laboral.

Notícies relacionades

Per a l’advocada ha sigut determinant la tasca d’Inspecció de Treball, que va constatar en la mateixa empresa les infraccions que es cometien en matèria de prevenció de riscos laborals.

En definitiva, i des del seu punt de vista, la sentpencia és molt important atesa la baixa freqüència de decisions en aquest sentit. «Quan es tracta de la salut mental del treballador, és difícil demostrar que aquests danys mentals són produïts per l’acompliment del treball», ha remarcat.

Temes:

Baixa laboral