Mobilitat

La bicicleta és el mitjà de transport més ben valorat pels espanyols

Un 82% de la ciutadania mundial té una opinió favorable sobre aquests vehicles

La bicicleta és el mitjà de transport més ben valorat pels espanyols
2
Es llegeix en minuts

El 74% dels espanyols tenen una opinió favorable sobre la bicicleta tradicional, el mitjà de transport més ben valorat per davant de les bicicletes elèctriques (71%), els automòbils (67%), les motocicletes (60%) i els patinets (37%), segons l’estudi d’Ipsos ‘El ciclisme al món’.

L’enquesta, realitzada a 28 països entre el 25 de març i el 8 d’abril del 2022 a través de la plataforma Global Advisor d’Ipsos, posa en relleu que el 85% de la població mundial creu que la bicicleta té un paper clau a l’hora de regular el trànsit i el 86% per reduir les emissions de carboni.

D’aquesta manera, els resultats apunten que un 82% de la ciutadania global té una opinió favorable sobre aquests vehicles, per davant de l’automòbil (74%), les bicicletes elèctriques (73%), les motocicletes (59%) o els patinets (53%).

L’estudi assenyala que en més de la meitat dels països enquestats (64%) una majoria de ciutadans estan a favor de donar prioritat a les bicicletes sobre els automòbils en els nous projectes d’infraestructures urbanes.

Mala opinió sobre els ciclistes

En un altre ordre de coses, el 64% de la ciutadania mundial opina que els ciclistes no respecten les normes de circulació. A Espanya, el percentatge de població que comparteix aquesta visió és del 73%, i és el segon país europeu que així ho creu, per sota d’Itàlia (76%) i seguit de França (71%).

Així mateix, el 59% de la població mundial creu que els ciclistes són un perill per als vianants, un 65% a Espanya; i un 55%, de mitjana, que ho són també per als conductors, de nou un 65% a Espanya, que se situa així com el segon país europeu després d’Itàlia (68%), on es perceben les bicicletes com una amenaça per als conductors.

Una opció de transport

D’altra banda, el 52% de la població mundial afirma que practicar ciclisme a la seva zona és massa perillós. A Espanya el percentatge s’eleva al 60%, mentre que un 6% diu que utilitza la bicicleta per a desplaçaments curts i un 8% per anar a la feina o lloc d’estudis.

L’opció de transport preferida per recórrer distàncies curtes (2 km) pels espanyols és caminar (55%), i és el segon país europeu que més practica aquesta activitat, per sota de la Gran Bretanya (65%), i se situa molt per sobre de la mitjana global (37%).

Quant a la freqüència d’ús, el 35% de la població mundial declara anar amb bici almenys una vegada a la setmana, mentre que, en el costat contrari, un 28% diu que no ho fa mai.

Notícies relacionades

La proporció de ciclistes no difereix gaire entre els principals grups demogràfics: la prevalença de ciclistes setmanals és lleugerament superior entre els homes més joves, urbans, més benestants i amb un alt nivell d’estudis que entre els que no ho són. No obstant, hi ha un grup que destaca, els directius. De mitjana, un 55% d’aquest segment de població munta amb bicicleta almenys una vegada a la setmana, davant el 35% de totes les persones adultes.

Finalment, en relació amb els motius per animar-se a pujar a la bicicleta, un 28% declara fer-ne ús per practicar esport, mentre que el 12% la utilitza per desplaçar-se.