decisió judicial

La jutge investiga el patrimoni dels imputats pel cas Bombers

La jutge investiga el patrimoni dels imputats pel cas Bombers

Bombers

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge que instrueix el cas Bombers de suposades irregularitats en el servei de manteniment de vehicles del cos d’extinció d’incendis de la Generalitat ha ordenat als Mossos d’Esquadra que investiguin el patrimoni dels imputats, entre ells membres de la seva cúpula. L’objectiu és detectar possibles ingressos il·lícits relacionats amb les presumptes anomalies en la contractació des del 2002 d’aquest servei de l’empresa Iturri.

El procés judicial es va obrir arran d’un informe que l’exconseller d’Interior Miquel Sàmper va enviar a la fiscalia, després que una advocada d’aquest departament que es va reunir el 2021 amb el llavors director general de Prevenció i Extinció d’Incendis, l’investigat Manel Pardo, donés la veu d’alarma als seus superiors perquè aquest havia escrit en un document sobre contractes de manteniment de vehicles l’expressió «+ 2%».

La jutge considera que hi va poder haver una gestió «irregular» del manteniment de vehicles, ja que la Direcció General de Prevenció continuava amb l’execució del pressupost d’Iturri una vegada aquest s’havia esgotat, acumulant el deute amb l’empresa per compensar-la en el següent contracte. No obstant, no va apreciar, d’entrada, indicis de pagament de comissions als funcionaris implicats, ni d’arreglar les adjudicacions. No obstant, ha accedit a la petició de la Fiscalia Anticorrupció d’investigar el patrimoni dels imputats. Algunes defenses s’han avançat i han aportat certificacions d’ingressos dels seus clients.

Malestar entre els imputats

Notícies relacionades

La jutge va interrogar aquest dilluns dos dels investigats: el subdirector general d’Administració i Recursos Humans, Joan Navarro, i el responsable del Parc Mòbil de Bombers, Julio Vázquez, que, com van fer en dies anteriors altres encausats, van lamentar que no se’ls preguntés per les suposades irregularitats a l’expedient intern obert per la Conselleria d’Interior i abans que es denunciés l’assumpte davant la fiscalia.

El subdirector va admetre, en la línia de la versió oferta per altres imputats, un desfasament temporal en la facturació dels serveis de manteniment, que es carregaven a l’exercici posterior quan l’administració no tenia prou pressupost per fer el pagament, cosa que generava una acumulació de deute amb l’empresa adjudicatària. Va afirmar que els responsables del cos de Bombers van advertir que el pressupost anual era insuficient per atendre les reparacions necessàries al parc mòbil, però va incidir que aquest no va poder ampliar-se perquè els comptes de la Generalitat van estar prorrogats entre els anys 2017 i 2020. En aquest sentit, ha lamentat davant la jutge que els responsables de Bombers investigats siguin precisament els que van intentar «solucionar» el problema pressupostari.