Espectacle al cel

Eclipsi lunar: la ‘lluna de sang’ cobreix Catalunya | FOTOS

El fenomen no tornarà a ser visible des de Barcelona fins al setembre del 2025

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La lluna ha brindat aquest dilluns a la matinada tot un espectacle al firmament. L’eclipsi total lunar que ha tingut el seu moment àlgid a les 6.11 del matí ha permès veure –als que els ho han permès els núvols– la flamant ‘lluna de sang’, que ha donat una tonalitat vermellosa en els minuts previs a la sortida del sol.

En alguns moments ha semblat que uns erràtics núvols anaven a deslluir l’espectacle, per exemple en punts de l’àrea metropolitana de Barcelona, però al final la majoria dels matiners han pogut disfrutar de l’eclipsi, que no tornarà a ser visible des de la capital catalana fins al setembre del 2025. El fenomen ha deixat de ser visible amb la sortida del sol i la posta de la lluna.

Nombrosos usuaris de les xarxes socials i institucions astronòmiques han aprofitat el moment per compartir algunes de les imatges que ha brindat el fenomen astronòmic.

A diferència de l’eclipsi de Sol, l’observació d’un eclipsi lunar s’ha pogut fer a simple vista, perquè no requereix instrumentació especial per contemplar-lo ni comporta cap perill.

Notícies relacionades

Els eclipsis totals suposen una ocasió perquè els científics aprofundeixin en el coneixement del satèl·lit de la Terra i mirin de comprendre millor els complexos esdeveniments que van tenir lloc durant la formació del Sistema Solar, o per determinar alguns paràmetres fonamentals, com el diàmetre de la Lluna i la distància exacta a la qual es troba.

Precisament, el color vermellós que adquireix durant la fase de totalitat permet mesurar propietats de l’atmosfera de la Terra, i la brillantor menys acusada de la lluna –malgrat estar en fase plena– facilita les mesures que es realitzen rebotant un raig làser a la superfície de la Lluna i permet mesurar el temps que triga la llum a tornar a la Terra.

Temes:

Lluna Eclipsis