Malgrat la invasió russa

Soldats ucraïnesos celebren en plena guerra la victòria a Eurovisió 2022

«Hem demostrat que no només sabem lluitar, sinó també cantar molt bé», explica un soldat

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Enganxats a la pantalla i desconnectats durant unes hores de la guerra. Així han viscut aquests militars ucraïnesos un moment històric quan Ucraïna va guanyar el micròfon de vidre del festival d’Eurovisió 2022 celebrat a la ciutat italiana de Torí. És la tercera victòria del país després de la de 2004 i 2016, però la d’aquest any té un regust especial després de la invasió russa.

«Hem demostrat que no només sabem lluitar, sinó també cantar molt bé», explica un soldat, que està convençut que l’any vinent podran celebrar l’esdeveniment en una Mariúpol alliberada del setge rus. Tradicionalment, el país guanyador té el dret d’acollir el festival l’any següent, però en un context de guerra podria no ser possible, tot i que el president Volodímir Zelenski s’ha apressat a anunciar que organitzaran el certamen.

Notícies relacionades

La cançó ‘Stefania’, un homenatge a les mares, interpretada pels ucraïnesos Kalush Orchestra, va rebre el suport massiu del televot –el país va aconseguir 631 punts, dels quals 439 van ser telemàtics i 192 van ser del jurat d’experts–, que la va catapultar fins a la primera posició per sobre de les apostes d’Espanya i del Regne Unit.

«Hem aconseguit una victòria, avui a Eurovisió i aviat en la guerra contra Rússia», afirma amb total seguretat un oficial mèdic de l’Exèrcit ucraïnès. Si alguna cosa ha quedat clara per sobre de la festa i de l’espectacle és el desig aclaparador de tot Europa que la pau sigui, per fi, una realitat.