Sagitari A*

Expectació per l’anunci sobre el forat negre de la Via Làctia

Una xarxa d’astrònoms revelarà «resultats revolucionaris» en rodes de premsa simultànies

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Ningú sap exactament de què es tracta, però tot apunta que aquest dijous es donarà a conèixer una notícia històrica. D’aquestes que entren directes als llibres d’història de la ciència. El consorci internacional d’investigadors del Telescopi Horitzó de Successos (EHT, en les seves sigles en anglès), el mateix que fa tan sols uns anys va publicar laprimera foto d’un forat negre, ha convocat per a aquesta tarda una bateria de rodes de premsa simultànies a tot el món per donar a conèixer «resultats revolucionaris» sobre el forat negre del centre de la nostra galàxia, la Via Làctia; Sagitari A*.

L’anunci, del qual encara no han transcendit més detalls, ha generat gran expectació en la comunitat científica internacional. Ja fa dies que el rum-rum sobre aquest anunci inunda les converses d’investigadors i astroaficionats. ¿Estem a punt de tenir la primera fotografia del forat negre de la nostra galàxia? ¿Sentirem el so que envolta aquest objecte astronòmic? ¿O potser tindrem notícies sobre el passat, present i futur d’aquesta misteriosa regió de l’espai?

A Espanya, el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) ha organitzat un esdeveniment a la seva seu central, a Madrid, amb l’equip de científics espanyols que ha participat en el descobriment històric. L’esdeveniment, que arrencarà a les 14.30 h, comptarà amb la presidenta del CSIC, Rosa Menéndez, així com el director de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC), Antxon Alberdi i els investigadors Rocco Lico, Ilje Cho, Guang-Yao Zhao, Thalia Traianou i Antonio Fuentes, de l’IAA-CSIC; Iván Martí Vidal, investigador de la Universitat de València, i Miguel Sánchez Portal, director de l’Institut de Radioastronomia Mil·limètrica.

També hi ha previstes rodes de premsa a Washington, Santiago de Xile, Ciutat de Mèxic, Tòquio i Taipei. Tot apunta que la gran notícia es donarà a conèixer cap a les tres de la tarda (hora peninsular espanyola), quan arrenqui la roda de premsa organitzada a Munic (Alemanya), seu de l’Observatori Europeu Austral (European Southern Observatory).

Imatges espacials

Notícies relacionades

La notícia astronòmica del dia sorgeix del consorci internacional del ‘Telescopi Horitzó de Successos’ (Event Horizon Telescope o EHT, per les seves sigles en anglès), el mateix que el 2019 va aconseguir la primera instantània d’un forat negre; Messier 87, un fascinant objecte astronòmic situat a uns 50 milions d’anys llum de la Terra i amb 6.000 milions més massa que el nostre sol. Per aconseguir-la, l’equip científic va haver de coordinar els esforços de vuit potents radiotelescopis (i uns 200 investigadors) repartits per tot el món perquè funcionessin amb la ‘potència’ d’un telescopi de la mida de la Terra.

Aconseguir les primeres fotografies d’un forat negre, va explicar llavors l’equip científic responsable d’aquest assoliment, va ser com intentar fotografiar des de Barcelona els foradets d’una pilota de golf situada a les costes de Groenlàndia. O, si estirem símils astronòmics, com intentar fotografiar des de la Terra una taronja situada a la superfície de la Lluna.

Temes:

Espai