Troballa astronòmica

Així s’alimenta un forat negre

Els telescopis combinats mostren una instantània en la qual s’observa com se separen els filaments de pols per dirigir-se directament al centre de la galàxia

Així s’alimenta un forat negre
1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Un grup d’astrònoms ha pogut obtenir una visualització directa del procés d’alimentació nuclear d’un forat negre a la galàxia NGC 1566 a través de la detecció d’una nova classe de filaments. Un treball liderat per la investigadora de l’Institut d’Astrofísica de les Canàries (IAC), Almudena Prieto, ha descobert l’existència d’estructures filamentoses de pols llargues i estretes que emboliquen i alimenten els forats negres que es troben al centre de les galàxies, i que podrien ser la causa natural de l’enfosquiment del centre de moltes galàxies quan els seus forats negres són actius.

Els resultats de l’estudi s’han publicat a la revista ‘Monthly Notices of the Royal Astronomical Society’ (MNRAS). Han sigut obtinguts gràcies a imatges del telescopi espacial Hubble i del Very Large Telescope (VLT), de l’Observatori Europeu Austral (ESO), i l’Atacama Large Millimetre Array (ALMA), a Xile.

Separació de filaments

Els telescopis combinats mostren una instantània en la qual s’observa com se separen els filaments de pols per dirigir-se directament al centre de la galàxia, on circulen i giren en espiral al voltant del forat negre fins que són empassats per ell.

Notícies relacionades

«Aquesta xarxa de telescopis ens proporciona una perspectiva completament nova d’un forat negre supermassiu gràcies a les imatges en alta resolució angular i a la visualització panoràmica del seu entorn, ja que ens permeten seguir l’esvaïment dels filaments de pols precipitant-se al seu interior», explica en un comunicat Almudena Prieto, autora principal de l’article.

L’estudi és resultat del projecte a llarg termini PARSEC, de l’IAC, que busca comprendre com els forats negres supermassius desperten d’una llarga vida d’hibernació i, després d’un procés d’acreció del material que està al seu voltant, es converteixen per un curt període de temps en els objectes més poderosos de l’Univers.

Temes:

Astronomia