Premis de periodisme

La investigació de l’assalt al Capitoli de ‘The Washington Post’ i els periodistes d’Ucraïna es coronen en els Pulitzer

La investigació de l’assalt al Capitoli de ‘The Washington Post’ i els periodistes d’Ucraïna es coronen en els Pulitzer
2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

En cada edició de ‘The Washington Post’, tant en paper com en l’edició digital, es pot llegir una frase obrint el diari: «la democràcia mor en la foscor». Aquest any, els premis Pulitzer han ratificat la màxima. El diari de la capital ha obtingut per cobertura de l’assalt al Capitoli el guardó de servei públic en l’edició del 2022 dels premis més prestigiosos del periodisme. Aquests també han volgut condecorar amb una menció especial «els periodistes d’Ucraïna», reconeixent el seu «valor, resistència i compromís» en la cobertura de la guerra que va iniciar al febrer Rússia.

El Pulitzer de servei públic que ha rebut ‘The Washington Post’ reconeix ‘The Attack’ (L’atac), una sèrie presentada en format interactiu que reunia la conscienciosa i reveladora anàlisi que els reporters del diari ‘Post’ van fer de les causes, els costos i les conseqüències de l’assalt al Capitoli el 6 de gener del 2021 per una massa arengada per Donald Trump, una insurrecció que va fer sotsobrar els fonaments de la democràcia dels Estats Units.

The New York Times’ ha reconfirmat també el pes de la seva tasca amb premis en aquesta edició tant en categories de periodisme nacional com internacional. En el primer cas, el treball reconegut ha sigut una investigació sobre les morts de ciutadans en mans de la policia nord-americana en parades de trànsit. En el cas de periodisme internacional, el guardó ha arribat per una exploració de les fallades de la guerra per aire que lliuren els EUA al Pròxim Orient, incloent-hi el nombre de víctimes civils.

També el treball realitzat durant la caiguda de Kabul i la sortida de les tropes nord-americanes de l’Afganistan li ha valgut a Marcus Yam, de ‘Los Angeles Times’, un Pulitzer de fotografia. I ja a l’estiu la junta que entrega els Pulitzer havia donat una menció especial als periodistes afganesos que es van arriscar per continuar produint històries i imatges sobre el seu país.

En categoria de notícies d’última hora els Pulitzer han premiat el ‘Miami Herald’ per la cobertura del letal col·lapse d’un edifici a Surfside. També a Florida s’ha quedat la condecoració per periodisme d’investigació, en aquest cas per un treball del ‘Tampa Bay Times’ que va exposar els perills que representa per als treballadors i la comunitat local una planta de fosa de plom.

Notícies relacionades

Un dels col·laboradors de ‘The New York Times’, Salamishah Tillet, ha obtingut el premi de crítica, i una altra periodista del rotatiu, Andrea Elliot, ha guanyat un pulitzer per ‘Invisible Child’, un llibre de no ficció sobre nens i pobresa que es va originar per una sèrie de reportatges que va fer per al diari.

En ficció el premi ha sigut per a Joshua Cohen per ‘The Netanyahus’, s’ha reconegut la poesia de Diane Seuss, en drama el pulitzer ha sigut per a l’obra ‘Fat Ham’ i en música per a Raven Chacon per ‘Voiceless Mass’.