Des del contagi

¿Quant tarden a aparèixer els símptomes de covid?

  • ¿Quant duren els símptomes de covid?

  • Aquests són els símptomes d’òmicron

zentauroepp54295563 est200730125024

zentauroepp54295563 est200730125024 / torwaiphoto

1
Es llegeix en minuts

La situació sanitària continua millorant a mesura que avancen els dies i algunes restriccions destinades a prevenir els contagis de coronavirus comencen a aixecar-se per tornar progressivament a la normalitat.

Així, en les últimes setmanes hem pogut saber que s’acabaven algunes de les mesures que ens han acompanyat durant els mesos més durs de la pandèmia, com el límit d’aforament en esdeveniments esportius o l’obligatorietat de portar mascareta en exteriors.

Malgrat la situació de millora generalitzada, es continuen produint contagis cada dia (la majoria lleus), per la qual cosa és important saber quant tarden a aparèixer els símptomes de la covid per poder realitzar-se les proves diagnòstiques a temps i contribuir a trencar la cadena de transmissió del virus.

Temps d’incubació

S’ha de tenir en compte que els símptomes del coronavirus no solen aparèixer immediatament després que el virus entri en el nostre organisme, sinó que poden tardar a manifestar-se uns dies des del contacte amb la persona contagiada. El Ministeri de Sanitat indica en l’últim informe sobre paràmetres epidemiològics que el període d’incubació mitjà de covid-19 és de 5,1 dies.

Es pot destacar que el temps d’incubació pot variar segons la persona afectada i alguns factors com la càrrega viral o l’estat de salut del pacient. Centres per al Control i la Prevenció de malalties (CDC, per les seves sigles en anglès) dona una forquilla orientativa més àmplia i informa que els símptomes poden demorar-se entre 2 i 14 dies des de l’exposició al virus.

La variant òmicron escurça terminis

Notícies relacionades

Igual que òmicron ha modificat lleument els símptomes de les anteriors variants, el seu període d’incubació també és diferent respecte a les altres mutacions conegudes. Segons apunten diversos estudis (el més profund, desenvolupat a Noruega), òmicron és la variant de coronavirus amb el menor període d’incubació.

Així, es calcula que els símptomes en aquests casos tarden a aparèixer uns tres dies des del moment del contagi.