Crisi del coronavirus

Astúries detecta una nova variant del coronavirus que podria ser específica de la regió

El laboratori de microbiologia n’ha identificat 5 casos clars, 6 probables i 3 dubtosos d’una soca molt semblant a les BA.4 i BA.5, de les quals amb prou feines hi ha precedents al món

Astúries detecta una nova variant del coronavirus que podria ser específica de la regió
1
Es llegeix en minuts

El laboratori de microbiologia de l’Hospital Universitari Central d’Astúries (HUCA) ha detectat diversos casos de covid-19 originats per dues noves variants, la BA.4 i la BA.5, de les quals amb prou feines s’han identificat precedents: només una a Espanya (a Madrid), i algunes més a Sud-àfrica.

Segons els experts, es tracta de soques encara més transmissibles que l’òmicron originària i que l’òmicron silenciosa. Els viròlegs de l’HUCA no descarten que es tracti d’«una evolució específica del virus a Astúries, una variant autòctona, ja que no hi ha constància que els pacients portadors tinguin cap relació amb els de Sud-àfrica». 

De moment, els resulta cridanera l’«acumulació de casos» d’una versió gairebé inèdita. Fins ara se n’han comptabilitzat cinc casos clars, sis probables i tres dubtosos. No saben amb precisió si són BA.4 o BA.5: això preveuen tenir-ho més perfilat al final de la setmana i serà definitiu quan n’hi hagi més casos i s’enviïn a la base de dades internacional.

Els especialistes sí que donen per descomptat que són variants diferents de les que estan circulant. En concret, una mica diferents de la BA.2 (òmicron silenciosa): presenten alguns canvis i recuperen algunes mutacions de les versions antigues del coronavirus que s’havien perdut, com resulta habitual en les evolucions d’un virus, que està contínuament canviant.

Al principi, no sembla que aquestes variants noves canviïn el curs de la pandèmia, però així i tot convé tenir-les en compte de cara al futur, sobretot en el disseny de vacunes. A priori, els quadros infecciosos que desenvolupen no resulten preocupants. Corresponen a persones que van acudir a fer-se una prova PCR als autocovid i que no consta que hagin requerit hospitalització.

Notícies relacionades

En el moment actual, els casos de covid al Principat els origina en un 95% la variant BA.2 (òmicron silenciosa) i perviuen alguns casos de BA.1 (òmicron originària).

Gràcies a les tècniques desenvolupades pel laboratori de microbiologia de l’HUCA, aquestes mutacions poden detectar-se abans que en altres dispositius semblants.