Pederàstia al clergat

Els bisbes consideren ara «exagerades» les investigacions sobre abusos sexuals

  • La Conferència Episcopal dona cop de porta a la comissió del Defensor del Poble i carrega contra aquesta «insòlita» iniciativa

zentauroepp45980726 graf3145  madrid  espa a   21 11 2018   el nuevo secretario 181123130108

zentauroepp45980726 graf3145 madrid espa a 21 11 2018 el nuevo secretario 181123130108 / FERNANDO VILLAR

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

«No sé si estem exagerant la qüestió», va dir aquest divendres Luis Argüello. El portaveu de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE), que aquesta setmana ha celebrat la seva Assemblea Plenària a Madrid, es referia a les diferents investigacions que s’han posat en marxa en els últims temps sobre els abusos sexuals a menors al si de l’Església catòlica: la que dirigirà el Defensor del Poble en tot l’Estat després de l’encàrrec rebut del Congrés, l’acabada d’aprovar comissió al Parlament de Catalunya i l’auditoria que els mateixos bisbes han demanat al despatx d’advocats Cremades & Calvo Sotelo

Reunits durant cinc dies per estudiar aquesta i altres qüestions, com la recepció de refugiats que fugen de la guerra a Ucraïna i l’objecció de consciència davant l’eutanàsia i l’avortament, els bisbes han tornat a encendre el ventilador i mirar cap a fora davant els casos de pederàstia. Després de ser una excepció en l’àmbit europeu, on s’ha abordat molt més a fons aquesta xacra, l’Església espanyola va emprendre fa uns mesos un camí diferent, almenys en teoria, al demanar una investigació independent al bufet i assegurar, com va fer el president dels bisbes, Joan Josep Omella, que s’obria una «nova etapa» marcada per la intenció de ser «a prop de les víctimes». Ara, en canvi, els prelats han recuperat les seves posicions tradicionals, basades a minimitzar els abusos en el clergat i retratar-se en part com a víctimes. 

Amb un to molt diferent del que sol fer servir Omella, que sempre demana «perdó» als damnificats, Argüello va presentar l’Església com un «boc expiatori» dins d’un fenomen global, el de la pederàstia, en el qual els casos en l’àmbit catòlic són, va assegurar, una minoria. Davant Omella, que a principis d’abril va obrir la porta que la CEE participés com a membre en la comissió del Defensor del Poble («volem saber primer com s’organitzarà i quina metodologia farà servir», va dir l’arquebisbe de Barcelona en una entrevista amb ‘El País’), el portaveu dels bisbes va deixar clar que un pas d’aquest tipus no és sobre la taula. 

Ferm rebuig

L’organisme aprovat pel Congrés amb el recolzament de tots els grups llevat de Vox, la conformació del qual va amb retard i no s’espera fins d’aquí unes setmanes, suposa una «decisió insòlita», ja que investigarà només els abusos comesos «per un sector de la població», va assenyalar Argüello, bisbe auxiliar de Valladolid.

Notícies relacionades

«Nosaltres des del principi hem manifestat que no formaíem part d’aquesta comissió –va continuar el portaveu, en clara contradicció amb les paraules d’Omella–. Volem manifestar que ens sembla que realitzar una investigació sobre els abusos només a l’Església, quan dels 15.000 procediments oberts per la Fiscalia només 68 es refereixen a l’Església, és una decisió sorprenent». Això sí, l’Església espanyola, va deixar clar el seu portaveu, col·laborarà amb la comissió i obrirà els arxius diocesans, tot i que «se sobrevalora» el que es pot trobar en aquests documents.  

Davant les diferents iniciatives per aclarir els abusos, Argüello va concloure: «No sé si estem exagerant la qüestió i obrint la possibilitat de revictimitzar les víctimes, que podran ser cridades pels diferents organismes. Hem de fer una crida a la col·laboració i la prudència».