Investigació judicial
El jutge ordena tornar a revisar si va fallar el respirador del bomber mort a Vilanova i la Geltrú
Comandaments del cos van ser sorpresos pels Mossos expressant en privat que els preocupava que l’accident mortal del juny passat estigués relacionat amb la crisi dels ERA

Incendi en un taller mecànic al c/ de la Masia Nova a Vilanova i la Geltrú. bombers hi estem treballant amb 20 dotacions. Foc controlat.
El jutjat de Vilanova i la Geltrú que investiga la mort del bomber de la Generalitat Joan Liébana en un incendi en aquesta localitat ha acordat l’ampliació de l’informe pericial per determinar si l’equip de respiració assistida (ERA) de la víctima, era defectuós, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. En la causa hi ha almenys dos companys del mort imputats per homicidi per imprudència: va transcórrer una hora des que els altres bombers que havien entrat amb Liébana van sortir del taller cremat fins que un altre funcionari, accidentalment, va trobar el cos. El togat que instrueix les investigacions també ha pres declaració a diversos testimonis que han explicat el que va passar aquell dia, una tragèdia que encara plana sobre els Bombers.
Les escoltes
Els Mossos d’Esquadra van remetre al jutjat de Barcelona que investiga un cas de presumpta corrupció en el cos dels Bombers de la Generalitat un atestat amb les converses telefòniques registrades, per ordre judicial, a alguns dels seus comandaments per aquest assumpte. Els agents van constatar que en aquestes gravacions dos responsables del cos mostraven la seva inquietud per la possibilitat que la mort de Liébana el 17 de juny del 2020 estigués vinculada a la fallada en els equips de respiració, que s’havia convertit en una problemàtica generalitzada.
«Entre tu i jo; tinc al cap el cas Liébana», va admetre Màxim del Valle –ja cessat arran d’això–, quan era cap del Servei Tècnic dels Bombers, en una conversa que va tenir el 22 de desembre del 2021 amb un superior, Antonio Ramos, en al·lusió a la problemàtica generalitzada que presentaven els equips. En dies successius, Del Valle va manifestar aquesta hipòtesi en xerrades amb altres responsables del cos.
Els agents que investiguen el cas de presumpta corrupció van indicar al jutjat de Barcelona que si ho considerava pertinent remetés l’atestat al seu homòleg de Vilanova i la Geltrú, que és qui intenta aclarir la mort de Liébana. Les fonts consultades asseguren que aquest últim togat ha sol·licitat, a la mateixa empresa que ja va examinar l’equip de respiració del bomber mort, que ampliï el seu informe i determini si la hipòtesi de la fallada dels respiradors és possible. Des de la Conselleria d’Interior fins a altres fonts asseguren que la possibilitat que Liébana morís realment per una fallada de l’equip és remota.
Anomalia greu
Alguns equips d’aire que utilitzen els Bombers de la Generalitat han presentat una greu anomalia: el manòmetre (l’instrument que informa el bomber de quant aire disposa durant un servei) es congela per causes desconegudes. El problema no interromp el subministrament d’oxigen, però sí que enganya el bomber, que fent cas d’un manòmetre congelat creu que encara disposa de reserva i es pot quedar sense aire de forma sobtada. La incògnita és si el nou peritatge de l’equip de Liébana podrà aclarir aquest punt, ja que la fallada sorgeix quan s’introdueix humitat al respirador i el manòmetre es bloqueja.
Notícies relacionadesLa Fiscalia de Barcelona té oberta una altra investigació sobre la fallada d’aquests aparells arran d’una denúncia presentada pels sindicats del Bombers per aclarir si la Conselleria d’Interior ha comès un delicte contra la seguretat dels treballadors, a l’haver posat en «perill la vida dels bombers» al no facilitar-los nous aparells d’aire. Les fonts consultades asseguren que aquestes investigacions són incipients i encara no s’ha arribat a una conclusió. Abans, s’haurà d’analitzar la informació sol·licitada a la Generalitat respecte aquests respiradors i esbrinar si realment s’ha posat en risc la seguretat dels treballadors
La Generalitat ha comprat 400 nous equips i 700 bombones d’oxigen. També ha externalitzat el servei de manteniment dels equips per garantir el bon estat dels compressors –les màquines que recarreguen– i també per tenir cura de la traçabilitat de les ampolles. Les dues coses són requisits indispensables perquè no es repeteixi la crisi actual.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Un incendi al Baix Ebre crema 570 hectàrees, el 90% als Ports
- El mapa territorial Enquesta CIS: El PSOE assetja cinc governs autonòmics del PP en l’equador de la legislatura
- Osona Una ‘moto espia’ dels Mossos capta per la C-25 un conductor sense cinturó, parlant pel mòbil i bevent
- Xarxes Molts turistes confonen Mallorca amb França i creuen que l'alemany és l'idioma oficial, segons una enquesta de carrer a Palma
- FUTBOL El Reial Madrid demana ajornar el seu partit de lliga contra l’Osasuna al 29 d’octubre
- Control exhaustiu Barcelona proposa a Airbnb un nou conveni més exigent: «Hi ha anuncis en què l’amfitrió es diu James Bond»
- Cas Koldo El jutge investiga contractes «manipulats» de Pardo de Vera després que l’UCO trobés a casa seva documents sobre el ‘pelotazo’ de les mascaretes
- Junta de portaveus El Parlament ajorna per segona vegada que Illa comparegui per la corrupció en el PSOE
- Salut i benestar José Abellán, cardiòleg: "Crec que ens estem equivocant en donar-li massa importància a l'exercici de força"
- Accions legals Tovalloletes humides: la gran plaga ecològica que surt de les llars