Investigació judicial

El jutge ordena tornar a revisar si va fallar el respirador del bomber mort a Vilanova i la Geltrú

  • Comandaments del cos van ser sorpresos pels Mossos expressant en privat que els preocupava que l’accident mortal del juny passat estigués relacionat amb la crisi dels ERA

Incendi en un taller mecànic al c/ de la Masia Nova a Vilanova i la Geltrú. bombers  hi estem treballant amb 20 dotacions. Foc controlat.

Incendi en un taller mecànic al c/ de la Masia Nova a Vilanova i la Geltrú. bombers hi estem treballant amb 20 dotacions. Foc controlat.

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El jutjat de Vilanova i la Geltrú que investiga la mort del bomber de la Generalitat Joan Liébana en un incendi en aquesta localitat ha acordat l’ampliació de l’informe pericial per determinar si l’equip de respiració assistida (ERA) de la víctima, era defectuós, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. En la causa hi ha almenys dos companys del mort imputats per homicidi per imprudència: va transcórrer una hora des que els altres bombers que havien entrat amb Liébana van sortir del taller cremat fins que un altre funcionari, accidentalment, va trobar el cos. El togat que instrueix les investigacions també ha pres declaració a diversos testimonis que han explicat el que va passar aquell dia, una tragèdia que encara plana sobre els Bombers.

Les escoltes

Els Mossos d’Esquadra van remetre al jutjat de Barcelona que investiga un cas de presumpta corrupció en el cos dels Bombers de la Generalitat un atestat amb les converses telefòniques registrades, per ordre judicial, a alguns dels seus comandaments per aquest assumpte. Els agents van constatar que en aquestes gravacions dos responsables del cos mostraven la seva inquietud per la possibilitat que la mort de Liébana el 17 de juny del 2020 estigués vinculada a la fallada en els equips de respiració, que s’havia convertit en una problemàtica generalitzada.

«Entre tu i jo; tinc al cap el cas Liébana», va admetre Màxim del Valle –ja cessat arran d’això–, quan era cap del Servei Tècnic dels Bombers, en una conversa que va tenir el 22 de desembre del 2021 amb un superior, Antonio Ramos, en al·lusió a la problemàtica generalitzada que presentaven els equips. En dies successius, Del Valle va manifestar aquesta hipòtesi en xerrades amb altres responsables del cos.

Els agents que investiguen el cas de presumpta corrupció van indicar al jutjat de Barcelona que si ho considerava pertinent remetés l’atestat al seu homòleg de Vilanova i la Geltrú, que és qui intenta aclarir la mort de Liébana. Les fonts consultades asseguren que aquest últim togat ha sol·licitat, a la mateixa empresa que ja va examinar l’equip de respiració del bomber mort, que ampliï el seu informe i determini si la hipòtesi de la fallada dels respiradors és possible. Des de la Conselleria d’Interior fins a altres fonts asseguren que la possibilitat que Liébana morís realment per una fallada de l’equip és remota.

Anomalia greu

Alguns equips d’aire que utilitzen els Bombers de la Generalitat han presentat una greu anomalia: el manòmetre (l’instrument que informa el bomber de quant aire disposa durant un servei) es congela per causes desconegudes. El problema no interromp el subministrament d’oxigen, però sí que enganya el bomber, que fent cas d’un manòmetre congelat creu que encara disposa de reserva i es pot quedar sense aire de forma sobtada. La incògnita és si el nou peritatge de l’equip de Liébana podrà aclarir aquest punt, ja que la fallada sorgeix quan s’introdueix humitat al respirador i el manòmetre es bloqueja.

Notícies relacionades

La Fiscalia de Barcelona té oberta una altra investigació sobre la fallada d’aquests aparells arran d’una denúncia presentada pels sindicats del Bombers per aclarir si la Conselleria d’Interior ha comès un delicte contra la seguretat dels treballadors, a l’haver posat en «perill la vida dels bombers» al no facilitar-los nous aparells d’aire. Les fonts consultades asseguren que aquestes investigacions són incipients i encara no s’ha arribat a una conclusió. Abans, s’haurà d’analitzar la informació sol·licitada a la Generalitat respecte aquests respiradors i esbrinar si realment s’ha posat en risc la seguretat dels treballadors

La Generalitat ha comprat 400 nous equips i 700 bombones d’oxigen. També ha externalitzat el servei de manteniment dels equips per garantir el bon estat dels compressors –les màquines que recarreguen– i també per tenir cura de la traçabilitat de les ampolles. Les dues coses són requisits indispensables perquè no es repeteixi la crisi actual.