En ple del mes de maig

¿Per què ha demanat el Parlament Europeu la unificació dels carregadors de tots els mòbils i ‘tablets’?

L’objectiu d’aquesta mesura és reduir les 13.000 tones de rebutjos electrònics generades per aquests aparells

¿Per què ha demanat el Parlament Europeu la unificació dels carregadors de tots els mòbils i ‘tablets’?

EFE / RONALD WITTEK

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Parlament Europeu vol unificar els carregadors dels dispositius electrònics portàtils i ja ha fet el primer pas per intentar-ho. L’objectiu d’aquesta mesura és reduir els rebutjos electrònics generats per la gran varietat d’aquests aparells.

L’eurodiputat socialista maltès Alex Agius Saliba, ponent d’aquesta proposta, ha recordat que a la UE arriben cada any uns 500 milions de carregadors que generen entre 11.000 i 13.000 tones de rebutjos, i que la racionalització d’aquests sistemes «ajudarà a reutilitzar productes electrònics antics, estalviarà diners i reduirà els costos innecessaris i les molèsties tant per a les empreses com per als consumidors», ha afirmat el diputat de la Unió Europea.

Connexió tipus USB C

Connexió tipus USB CLa Comissió del Mercat Interior i Protecció del Consumidor ha aprovat una reforma de la directiva sobre dispositius radioelèctrics que obligarà que tots els fabricants instal·lin una connexió del tipus USB C.

Aquesta modalitat seria aplicada a tots els telèfons mòbils, tauletes, càmeres digitals, auriculars i cascos, consoles i altaveus portàtils de qualsevol marca i fabricant.

Els únics que podrien deslliurar-se d’aquesta mesura són els dispositius que són massa petits per a això, com rellotges intel·ligents, rastrejadors de salut i alguns equips esportius.

Mínim d’interoperabilitat

Els eurodiputats també volen que les etiquetes tinguin informació més clara sobre les opcions de càrrega i que indiquin si el producte inclou o no un carregador. Segons han afirmat, això ajudaria a evitar confusions i facilitaria les decisions de compra per als consumidors que no sempre necessiten carregadors addicionals a l’adquirir un nou dispositiu.

Notícies relacionades

La idea també inclou que la Comissió pugui presentar abans de final del 2026 un reglament que permeti un mínim d’interoperabilitat (capacitat de dos o més sistemes per intercanviar informació i utilitzar la informació intercanviada) obligatòria per a qualsevol nova tecnologia de càrrega de bateries per a petits electrodomèstics. Aquesta capacitat uniformitzaria els dispositius i els carregadors i evitaria la fragmentació del mercat.

La proposta ha de ser votada en el ple del mes de maig i si és aprovada, el Parlament haurà de començar les converses amb els països membres per definir la forma final de la legislació.