Patologia ocular

¿Què és la diplopia que pateix Marc Márquez?

¿Què és la diplopia que pateix Marc Márquez?

ALEJANDRO CERESUELA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Marc Márquez ha anunciat que posa fi a la seva temporada a causa d’una diplopia, una alteració visual. «L’exploració realitzada a Marc Márquez després del traumatisme que va patir, ha confirmat que el pilot presenta diplopia i ha posat de manifest una paràlisi del quart nervi dret amb afectació del múscul oblic superior dret», segons va informar el doctor Sánchez Dalmau del Hospital Clínic de Barcelona. Aquesta patologia ja el va tenir cinc mesos de baixa fa 10 anys.

Però, ¿què és la diplopia? Es tracta d’una alteració visual que consisteix en la percepció de visió doble. La visió doble pot ser de diferents tipus i pot estar produïda per diverses causes, algunes més greus que d’altres, segons explica l’Institut Català de la Retina. Per això, al presentar el símptoma cal acudir a una revisió urgent. Els estrabismes, els problemes de refracció no corregits, les cataractes, malalties retinianes o algunes alteracions musculars i neurològiques són algunes de les causes que les poden provocar.

Notícies relacionades

Pot ser horitzontal, diagonal o obliqua, segons com apareixen les imatges (a sobre, al costat o a sota de l’objecte). A més, pot afectar els dos ulls (binocular), que és el tipus més comú i passa quan els ulls no s’alineen entre ells correctament, o un de sol (monocular), que és poc comú i està relacionada amb una anormalitat de l’ull, com ara astigmatisme o un tipus de cataracta.

Tractament

Pel que fa al tractament, l’Institut Català de la Retina explica que només se sol recórrer a una intervenció quirúrgica per corregir la diplopia o visió doble quan la patologia o la diplopia no es pot tractar amb una correcció prismàtica. Els prismes són uns vidres que s’apliquen a les ulleres i ajuden a desplaçar la imatge que produeix la visió doble. Quan no es pot utilitzar aquest recurs perquè la desviació és molt gran o el pacient no s’adapta al prisma és possible portar a terme l’administració de toxina botulínica i/o cirurgia depenent de cada pacient i la seva patologia.