Decisió municipal

Quatre motius per aplaudir el veto al tabac a les platges de Barcelona

  • Els metges celebren la iniciativa del consistori per la seva repercussió al medi ambient i perquè suposarà un estímul per qui vol abandonar el tabac

Quatre motius per aplaudir el veto al tabac a les platges de Barcelona

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Aquest estiu no es podrà fumar a cap platja del litoral barceloní, segons ha anunciat avui l’ajuntament, que persegueix un doble objectiu: sanitari i mediambiental. Els metges han sigut els primers a aplaudir una prohibició que, en els últims anys, s’ha estès en un grapat de sorrals concrets, no només a Catalunya, sinó també a Galícia (que va ser la pionera) Euskadi, Andalusia, les Balears, i País Valencià. 

Un suport per deixar de fumar

El 70% dels fumadors volen abandonar el tabac. D’allà, que la Societat espanyola de medicina de família i comunitària (Semfic) consideri la decisió del consistori barceloní com un bon estímul per a tots ells. Un procés molt dur, ja que la nicotina és entre tres i quatre vegades més addictiva que l’heroïna i la cocaïna. El veto a les platges de Barcelona «no és tant una amenaça als fumadors, sinó una oportunitat», remarca el doctor Rodrigo Córdoba, portaveu del grup tabaquisme de Semfic. Hi ha fumadors que són capaços d’abandonar els cigarrets per ells mateixos. Si no se senten amb forces de fer-ho, han de demanar ajuda professional. «Els metges de família cada vegada ho tractem més», destaca el doctor. La comunitat mèdica té comprovat que la prohibició és una de les mesures que millor contribueixen a l’abandonament del tabaquisme (almenys a intentar-ho), juntament amb «l’augment dels preus, l’empaquetament neutre i les campanyes publicitàries potents», enumera el president del Comitè nacional per a la prevenció del tabaquisme (Cnpt), Andrés Zamorano. El metge dona l’enhorabona a l’Ajuntament de Barcelona i demana a altres consistoris que copiïn una mesura tan valenta i necessària.

Per la salut del medi ambient

El portaveu del grup de tabaquisme de la Semfyc deixa clar que el veto al fum i les burilles als sorrals barcelonins té una lliçó social molt clara: el millor és no fumar. El doctor Zamorano afegeix que, respecte al fum de segona mà (el que reben els fumadors passius), «no hi ha un llindar de seguretat». A més, l’objectiu de la iniciativa de Barcelona és defensar l’ecologia. Les burilles dels cigarrets són plàstics i contaminen litres i litres d’aigua i també la sorra, on juguen els nens petits. «És una porcada. Una burilla tarda deu anys a degradar-se», recalca el president del Cnpt.

I ara, a les terrasses

Qui qualifica la decisió de Barcelona com un atac a la llibertat, els metges recorden que, durant dècades, Espanya ha viscut sota la dictadura del tabac. «Els fumadors poden seguir fumant, però en altres espais», explica el doctor Còrdova, que demana al Ministeri de Sanitat que, per fi, prohibeixi fumar a totes les terrasses de bars i cafeteries, en què nombroses taules estan més aviat enganxades i amb prou feines hi ha espai entre clients. La Societat espanyola de pneumologia i cirurgia toràcica (Separ) adverteix que fumar a les terrasses les converteix en llocs insegurs tant per als usuaris no fumadors com per als treballadors de l’hostaleria. Els possibles virus del fumador (no només la covid-19 sinó molts d’altres) poden escampar-se amb el fum que exhala fins i tot a vuit metres de distància. Els pneumòlegs aclareixen que els gasos i partícules nocives que conté el fum del tabac en aquests llocs no només provenen de l’exhalació del fumador i de la combustió del cigarret, sinó de les burilles. «Aquests agents químics es mantenen en el temps, ja que s’adhereixen a la roba, objectes o altres instal·lacions de les terrasses, i fins i tot es mantenen de manera residual durant l’exhalació del fumador durant almenys 10 minuts després de finalitzar el seu últim cigarret», afegeix la Separ.

Fumar mata

Per més sexi que ens sembli el Senyor Draper, protagonista de ‘Mad Men’, encadenant un cigarret després d’un altre, fumar mata. I mata molt. Cada dia moren unes 165 persones a Espanya a causa del tabac, alerta el nutricionista-dietista Julio Basulto al seu llibre ‘Dieta y cáncer’. «És com si cada dia s’estavellés un avió i en morissin tots els ocupants», explica el doctor Còrdova, que alerta que el 90% dels càncers de pulmó es deuen a aquesta addicció. L’OMS assegura que el tabaquisme és el factor de risc evitable que per si sol provoca més morts per càncer a tot el món. El tabac, continua el divulgador i autor de ‘Dieta y cáncer’, augmenta el risc de no només un tumor de pulmó sinó de laringe, boca, coll, bufeta, còlon i recte, entre d’altres. «Qualsevol nivell de tabaquisme és perillós. Segons l’OMS, cada dia prop de 10.000 milions de cigarrets es rebutgen al medi ambient. Els residus dels productes del tabac contenen més de 7.000 substàncies tòxiques».

Temes:

Tabac