Canvi legal

L’assetjament a les dones que avorten serà delicte a partir d’aquest cap de setmana

  • El Senat aprova definitivament la reforma penal amb els únics vots en contra del PP i Vox

  • Les clíniques d’interrupció de l’embaràs aplaudeixen la mesura, però consideren que es queda curta

L’assetjament a les dones que avorten serà delicte a partir d’aquest cap de setmana

M.G

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Grups ultracatòlics resen cada dia des del 2 de març, durant 12 hores seguides, al costat de les clíniques d’interrupció de l’embaràs de 19 ciutats espanyoles, amb rosaris a la mà i pancartes que inclouen apel·lacions directes a les dones que hi van a avortar, amb frases com «¿i si tingués el teu somriure?» o «no estàs sola, podem ajudar-te». Tot just davant de la Clínica Dator, a Madrid, una de les més grans de les dedicades a aquesta mena d’intervencions, l’organització Hazte Oír va obrir el 9 de març una seu («refugi provida», l’anomenen) des de la qual han organitzat concerts de carrer i projectat ecografies en una pantalla gegant. També entreguen fullets i en ocasions intenten impedir el pas als qui van al centre.  

Passa sempre, amb més o menys virulència, de manera continuada o intermitent. Fa anys que els responsables de les clíniques es queixen de la «fustigació» a què les dones que decideixen interrompre l’embaràs i els treballadors dels centres són sotmesos. L’antiavortisme radical s’havia beneficiat fins ara d’una impunitat gairebé completa, i podien organitzar les campanyes sense por de les conseqüències, però el panorama ha canviat aquest dimecres. 

El Senat, amb els únics vots en contra del PP i Vox, ha aprovat definitivament la reforma del Codi Penal que castiga l’assetjament davant d’aquests centres amb presó de tres mesos a un any o treballs en benefici de la comunitat de 31 a 80 dies, en la línia del que ja hi ha en països com Alemanya i el Regne Unit. La norma es publicarà al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) dijous o divendres, han explicat fonts de la Cambra alta, i entraria en vigor l’endemà. Aquest cap de setmana, per tant, ja serà aplicable el nou delicte. 

Sensació agredolça

L’aprovació (per 154 vots a favor i 105 en contra) ha deixat un regust agredolç en l’Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l’Embaràs (ACAI). L’entitat reclama des de fa temps que es prenguin mesures contra aquesta fustigació, a la qual va posar xifres en un informe publicat el 2018. Després d’entrevistar 300 dones que havien avortat en clíniques de tot Espanya, el treball va concloure que el 89% s’havien sentit assetjades i el 66% amenaçades. 

La reforma penal pot ajudar a canviar la situació actual, ha assenyalat ACAI, però és massa «indefinida» i no queda clar que els jutges l'apliquin en les convocatòries que els antiavortistes radicals portin a terme a partir d’ara. «No sabem què passarà», ha dit l’associació, que alimenta l’esperança que el canvi legal tingui, com a mínim, un «efecte dissuasori». Tot i així, a ACAI són partidaris d’establir perímetres de seguretat al voltant dels centres, una mesura que s’aplica a França com a manera de combatre de manera més senzilla i ràpida l’assetjament. El PNB recolzava l’enfocament, i va registrar una esmena en aquest sentit, però els socialistes, impulsors de la reforma penal, hi van votar en contra. 

L’«odi» i la «llibertat»

Notícies relacionades

El debat amb prou feines va aportar novetats, amb les posicions dels grups ja fixades des de la tramitació de la llei al Congrés. «Una sèrie de persones, plenes d’odi i de manera concertada, intenten humiliar aquestes dones, amenaçar-les, coaccionar-les i impedir que puguin exercir lliurement els seus drets. És necessari que tinguem regulades en el Codi Penal aquestes conductes perquè no tornin a passar», ha dit el senador socialista José María Oleaga.

Per al PP, en canvi, la reforma és una mesura «ideològica i sectària per acontentar uns sectors minoritaris de les dones» i mostra la por de l’esquerra a «la llibertat i a l’opinió», ha dit Fernando de Rosa. Vox ha anat més enllà. El seu representant, Jacobo González-Robatto, ha titllat de «criminals» les clíniques d’interrupció de l’embaràs, perquè, ha continuat sense aportar-ne cap prova, «coaccionen les dones perquè avortin». El partit d’ultradreta ja ha anunciat que recorrerà la reforma al Tribunal Constitucional.