Meteorologia

¿Com pot nevar a Collserola si la temperatura no baixa de 0 graus?

  • Els primers flocs de neu cauen sobre la serra barcelonina, tot i que no arriben a la ciutat

¿Com pot nevar a Collserola si la temperatura no baixa de 0 graus?

Jordi Otix

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els primers flocs de neu s’han deixat veure durant el matí d’aquest diumenge per la serra de Collserola. Una estampa anòmala per als barcelonins, i més pròpia d’altituds més grans o de climes històricament més freds. No obstant, mentre a la ciutat les precipitacions només han sigut la pluja que n’ha mullat els carrers, la neu ha tret el cap al Tibidabo (512m) o al Turó de la Coscollada (464m) aquest diumenge. I això ha passat amb unes temperatures inusualment baixes per a aquestes dates de l’any, però que no han arribat a baixar dels 0 graus centígrads. ¿Com pot ser que malgrat no arribar a números negatius, la neu hagi fet acte de presència?

Notícies relacionades

Segons ha explicat el Servei Meteorològic de Catalunya a través del compte de Twitter, la combinació de neu i temperatures per sobre dels 0 graus és possible. Això es produeix quan, d’una banda, hi ha precipitacions, però cauen en un ambient molt sec. Com que l’aire per on es desplacen i cauen és molt sec, el floc de neu se sublima. És a dir, passa directament de sòlid (neu) a gas, sense transitar per l’estat líquid. «Per sublimar-se, el floc treu la calor de si mateix, conseqüentment es refreda i per tant, no pot començar el procés de fusió, tot i que la temperatura ambient sigui superior als 0°C», expliquen des del Meteocat.

Un fenomen meteorològic que ha deixat estampes de postal per diversos punts del territori català, amb neu en moments puntuals del dia a 200 metres d’altura, al Montseny, el Garraf o en zones de Castelldefels, entre d’altres.

Temes:

Neu Tibidabo