Curs vinent acadèmic

El Govern desmenteix la ‘notícia falsa’ de l’eliminació de la Filosofia i afirma que serà obligatòria en tots els Batxillerats

La ministra d’Educació ha afirmat que «les comunitats poden completar l’oferta a la seva part del currículum»

El Govern desmenteix la ‘notícia falsa’ de l’eliminació de la Filosofia i afirma que serà obligatòria en tots els Batxillerats

REUTERS / SUSANA VERA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern d’Espanya ha afirmat que es continuarà impartint l’assignatura de Filosofia segons el reial decret publicat aquest dimecres en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

Malgrat que en les últimes hores diversos dirigents polítics han aprofitat per carregar contra el Govern central, la idea de suprimir la Filosofia de l’educació és una notícia falsa.

Altres mesures

El Govern també ha aprovat l’eliminació de les qualificacions numèriques a l’ESO i els alumnes podran passar de curs amb suspensos, sempre que el professorat cregui que les matèries no suposaran un problema per al curs següent i hi hagi expectatives favorables de recuperació.

El departament que dirigeix la ministra Pilar Alegría també ha explicat altres canvis, com la decisió de suprimir Filosofia com a assignatura obligatòria a 4t d’ESO. I que sigui decisió de les comunitats autònomes incloure-la entre les optatives d’últim curs d’Educació Secundària.

Nou currículum

Alegría ha afirmat que els continguts de Filosofia s’inclouran en l’assignatura de Valors Ètics i Cívics, una matèria que fins ara era una optativa a 4t d’ESO.

Respecte a l’assignatura a batxillerat, la ministra d’Educació ha declarat que «es recupera Filosofia com a assignatura obligatòria. A primer es farà Filosofia i, a segon, Història de la Filosofia. Ara els continguts de Filosofia tindran més hores que en l’actualitat», ha remarcat Alegría.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha criticat l’aprovació del nou currículum d’Educació Secundària, aprovat en el Consell de Ministres. «Sense Filosofia, sense Història cronològica, sense límit de suspensos, sense pensament crític, sense exigència ni esforç... Una joventut sense futur. Espanya tardarà dècades a recuperar-se del mal que està causant el ‘sanchisme’», ha afirmat.

Decisió de les comunitats

En resposta a les crítiques suscitades per aquesta qüestió, entre les quals de Díaz Ayuso, la ministra ha afirmat a Twitter que «les comunitats poden completar aquesta oferta a la seva part del currículum».

Malgrat que el Ministeri d’Educació reforçarà el camp d’acció de l’assignatura, alguns dirigents polítics ho han entès el revés i han acusat l’Executiu central de voler acabar amb la Filosofia.

Crítiques de Vox

El president de Vox, Santiago Abascal, ha sigut un dels més crítics i ha mostrat els seus dubtes amb el nou decret de l’ESO al Congrés dels Diputats. Abascal ha assegurat que «el Govern acaba de garantir la desaparició de la Filosofia a les aules». «Combat fins i tot la Filosofia, potser perquè no vol que coneguin Sòcrates. El van matar els sofistes, els sofistes com vostè que creuen que la veritat no importa, que no existeix i que farà qualsevol cosa per enganyar la gent», ha retret el president de Vox.

Notícies relacionades

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha replicat en el Ple del Congrés al líder de la formació verda: «Sé que és un gran lector de Filosofia, que li preocupa l’educació de Filosofia, però despreocupi’s».

Sánchez ha tirat de sorna en la seva resposta a Abascal, al qual ha definit com «una persona compromesa amb la Filosofia, que l’ha llegit tant i que la coneix tan en profunditat». Després de lamentar no estar a l’altura d’aquests coneixements del líder de Vox, Sánchez li ha garantit que «els nens i nenes del nostre país estudiaran Filosofia».