Conflicte laboral

La fiscalia investiga Interior per la fallada dels equips dels Bombers

  • El ministeri públic atén la petició dels sindicats que consideren que l’avaria destapada per EL PERIÓDICO compromet la seguretat dels funcionaris del cos d’emergències

La fiscalia investiga Interior per la fallada dels equips dels Bombers

GUILLEM SANCHÉZ

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia de Barcelona ha obert una investigació per aclarir la fallada dels Equips de Respiració Autònoma (ERA) que utilitzen els Bombers de la Generalitat, segons han confirmat a EL PERIÓDICO fonts d’aquesta institució. Les diligències s’han incoat arran de la denúncia que van presentar els sindicats UGT, CATAC, CCOO i CSIF per aclarir si la Conselleria d’Interior ha comès un delicte contra la seguretat dels treballadors, a l’haver posat en «perill la vida dels bombers» per no facilitar-los nous aparells d’aire. La Generalitat ha pactat amb els sindicats que comprarà 400 nous equips per la via de contractació d’urgència.

Les organitzacions sindicals demanen en el seu escrit la declaració dels últims consellers d’Interior, Miquel Buch, Miquel Sàmper i Joan Ignasi Elena, així com els directors generals del cos d’emergències, tot i que, per ara, només s’ha acordat iniciar les investigacions. El més normal en aquests casos és que la fiscalia reclami a Interior documentació sobre aquests equips.

La denúncia afirma que «des de fa temps» els ERA estan tenint un «funcionament anòmal» que està posant «en risc la vida dels treballadors». Tal com va destapar aquest diari, s’ha detectat la presència d’aire humit a les ampolles de determinats equips. Això provoca la congelació de l’aigua per efecte del fred que provoca l’expansió de l’aire alliberat de l’alta pressió, el que origina que el manòmetre es quedi clavat en l’últim valor de referència i el bomber no pugui saber l’autonomia real de què disposa.

Mesures fins ara insuficients

Segons els sindicats, la Direcció General de Prevenció d’Incendis, malgrat conèixer aquesta problemàtica, «ha volgut implementar unes mesures de seguretat insuficients» argumentant que les ampolles continuaven donant aire tot i que el manòmetre «no funcioni». Els representants dels treballadors, a més, van demanar la substitució dels equips.

Notícies relacionades

La denúncia fa menció a un informe de l’empresa Drager, que fabrica aquests aparells, en què posa en relleu que els «danys detectats» han de ser reparats en «el menor temps possible», alhora que recomana la retirada dels equips que tinguin aquest problema. Aquest dictamen va ser comunicat als sindicats el 17 de març, tot i que, n’hi ha un d’anterior, del 2020.

Aquesta és una de les mesures judicials impulsades pels sindicats. Però n’hi ha dues més. Una és una denúncia també davant la fiscalia contra la decisió de la Inspecció de Treball, que es va declarar no competent per paralitzar l’activitat amb els equips de respiració.