La crisi dels respiradors

Joan Delort: «Revisarem tots els equips d’aire dels Bombers»

  • La Conselleria encarrega a empreses externes la inspecció dels 1.720 equips d’aire i el peritatge dels 16 que ja han fallat

  • Els sindicats van a la fiscalia per denunciar Interior per posar en risc la integritat dels professionals i voluntaris

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Joan Delort, director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS), ha assegurat en declaracions a EL PERIÓDICO que durant el mes que ve es revisaran tots els Equips de Respiració Autònoma (ERA) dels Bombers de la Generalitat. Des del juliol passat, en 16 unitats de les 1.720 existents s’ha reproduït un funcionament anòmal que compromet la integritat dels bombers, tal com va destapar aquest diari. «Realment estem molt preocupats. Són un instrument essencial per a les intervencions», ha admès Delort. 

El director general ha ordenat revisar totes les ampolles, totes les espatlleres –l’estructura que subjecta l’ampolla i a través dels conductes de la qual el bomber rep l’aire ja descomprimit per respirar– i també els cinc compressors –les màquines que carreguen l’aire comprimit a les ampolles–. Per revisar els compressors, la Conselleria d’Interior va adquirir fa uns dies una màquina per la via de contractació d’urgència. Delort confia que la inspecció dels compressors dels parcs de Tarragona, Bellaterra, Lleida, Martorell i Cassà de la Selva s’acabi aquesta setmana.

També per la via de contractació d’urgència, la conselleria ha encarregat a empreses externes la revisió de les 1.720 unitats ERA. «Una per una, es comprovarà que les ampolles per assegurar-se que no hi ha restes d’humitat a l’interior. I s’obriran totes les espatlleres per veure que funcionen adequadament», remarca Delort. «Si aquest procés pot acabar l’última setmana d’abril, millor que si s’acaba la primera de maig», insisteix.

Delort també ha anunciat durant la trobada amb aquest diari que les 15 unitats avariades que consten des de l’agost del 2021 –16 si es té en compte l’incident del juliol que no va ser adequadament reportat– seran enviades a un organisme igualment extern a què s’encarregarà la missió d’investigar a fons per què han fallat.

Humitat a les ampolles

Per causes encara no aclarides, hi ha humitat a l’interior d’una xifra desconeguda d’ampolles dels ERA dels Bombers. Se sospita que per això fallen: la humitat se solidifica per l’alliberament de l’aire que refreda l’espatllera. A conseqüència d’aquest procés, es bloqueja el manòmetre, l’indicador que informa el bomber del ritme de consum d’oxigen. Un informe de Dräger, el principal fabricant, remès a la conselleria la setmana passada, va agreujar la crisi a l’advertir que l’anomalia no només pot bloquejar el manòmetre, també pot interrompre el subministrament d’aire. La cúpula dels Bombers va donar aquest cap de setmana instruccions per augmentar l’autoprotecció fins que es revisin tots els equips ERA.

«No podem permetre’ns cap dubte o incertesa que afecti la seva seguretat», acaba dient Delort, que considera que s’ha arribat a aquesta situació de problemàtica generalitzada amb els ERA, perquè ha faltat inversió durant anys i hi ha equips que haurien d’haver sigut retirats abans i també perquè els comandaments dels Bombers han estat assumint funcions que haurien d’haver recaigut en mans de personal de la conselleria. Per aquest motiu, Delort explica que en els pròxims mesos externalitzarà el manteniment dels ERA.

Denúncia dels sindicats a la fiscalia

Els sindicats UGT, CATAC, CCOO i CSIF han presentat una denúncia a la fiscalia perquè s’investigui si la Conselleria d’Interior ha comès un delicte contra la seguretat dels treballadors, a l’haver posat en «perill la vida dels bombers» per no facilitar-los nous aparells d’aire. Les organitzacions sindicals sol·liciten en el seu escrit, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, la declaració dels últims consellers d’Interior, Miquel Buch, Miquel Sàmper i Joan Ignasi Elena, així com els directors generals del cos d’emergències.

Notícies relacionades

La denúncia expressa que «des de fa temps» els ERA estan tenint un «funcionament anòmal» que ha posat «en risc la vida dels treballadors». Perquè la conselleria, malgrat conèixer aquesta problemàtica, «ha volgut implementar unes mesures de seguretat insuficients» argumentant que les ampolles continuaven donant aire tot i que el manòmetre no funcioni». Els representants dels treballadors, a més, van demanar la substitució dels equips.

Aquesta és només una de les mesures judicials impulsades pels sindicats. Però n’hi ha dues més. Una és una denúncia també davant la fiscalia contra la decisió de la Inspecció de Treball que es va declarar no competent per paralitzar l’activitat amb els equips de respiració. L’altra acció ha sigut sol·licitar en un jutjat social aquesta paralització, la retirada dels ERA i la «compra immediata» de nous equips.

Temes:

Bombers