Històries de la guerra

Dones trans estan atrapades a Ucraïna perquè la seva identitat no coincideix amb el seu passaport

  • Zi Faámelu, de 31 anys, va ser obligada a quedar-se i lluitar, tot i que finalment va poder escapar-se a través de la frontera amb Romania. Critica la inacció de les grans oenagés

  • La Plataforma Trans d’Espanya calcula que hi ha unes 130.000 persones sense poder sortir i demana un «corredor humanitari» que garanteixi també els drets LGTBI

Dones trans estan atrapades a Ucraïna perquè la seva identitat no coincideix amb el seu passaport

INSTAGRAM

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Dones trans estan en aquests moments atrapades a Ucraïna, sense poder sortir del país, perquè la seva identitat de gènere no coincideix amb el sexe recollit al passaport. És el cas de Zi Faámelu, una jove de 31 anys a qui se li va denegar la fugida d’Ucraïna perquè al seu DNI apareix que el seu sexe és el masculí. «El Govern ha emès un decret que diu que els homes de 18 a 60 anys no poden creuar la frontera [perquè cooperin en la defensa de la invasió russa]», explica Faámelu a EL PERIÓDICO. En altres paraules: els poders tracten Faámelu com si fos un home, en un cas més de transfòbia institucionalitzada. «Només espero que la UE i els poders globals parlin amb el meu Govern i els demanin que deixin sortir la gent trans d’Ucraïna», afegeix.

Faámelu, que va estar dies atrapada al seu país, va aconseguir finalment sortir amb un cotxe conduït per un amic, esquivant els molts controls policials, i creuant la frontera amb Romania. «Sé de persones que han sortit a través del bosc», explica.

La Plataforma Trans d’Espanya denuncia aquesta realitat. «Sabem, per les associacions amb què comptem i la poca informació que pot circular, que la majoria de la població trans està passant per aquest problema, ja que no coincideix el passaport amb la seva identitat», apunta Mar Cambrollé, presidenta de la Plataforma Trans, que aglutina tots els col·lectius trans d’Espanya.

A causa del caos que es viu en aquests moments a Ucraïna, a oenagés com Amnistia Internacional o Human Rights Watch no els consta encara que hi hagi persones trans atrapades sense poder sortir. Les denúncies arriben des d’entitats LGTBI, a les quals arriben casos concrets com el de Faámelu. 

«Fem una crida perquè Europa habiliti un corredor perquè les persones més vulnerables, dones, avis, nens i persones LGTBI, tinguin respectats els seus drets humans», reclama Cambrollé.

Cambrollé recorda que les crisis i els conflictes bèl·lics castiguen doblement la gent més vulnerable. «Espanya hauria de blindar els més vulnerables i portar-los fins aquí», afegeix.

Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un tres per mil de la població mundial és trans. A Ucraïna, segons càlculs de la Plataforma Trans, equivaldria a unes 130.000 persones. «Són 130.000 persones que estan vivint una doble guerra: com a ciutadanes i per la seva especificitat, pel bloqueig que suposa per transitar no tenir la seva identitat legal d’acord amb la identitat psicosocial recollida als seus passaports o documents acreditatius», explica Cambrollé.

La Plataforma Trans llança tota la seva «solidaritat» al poble ucraïnès i manifesta la seva «més enèrgica condemna» per aquesta invasió.

«Estic abandonada»

«Em sento trista, molt sola, deixada i abandonada. He contactat amb moltes organitzacions de drets humans i ells no saben què fer», manifesta Faámelu. «Aquesta és la llei a Ucraïna, és molt difícil treure’m d’aquí. Sé que hi ha oenagés poderoses que poden ajudar. Però em sento sense esperança, estic cridant i ningú em pot sentir». Faámelu, que va poder finalment abandonar Ucraïna pel seu compte, carrega contra la inacció de les grans oenagés. 

Notícies relacionades

«Espero que algun dia no hagi de preocupar-me pels meus documents. Tota la meva vida ha sigut així. Si els ensenyava, sabia que em jutjarien, em farien mal o em farien alguna cosa. He patit coses horribles», relata Faámelu. Aquesta jove explica que, per canviar els documents a Ucraïna, cal passar per «examinacions humiliants», una cosa a què ella s’ha negat sempre.

La Plataforma Trans denuncia que també hi ha homes trans atrapats a Ucraïna sense poder sortir perquè la seva identitat de gènere no correspon amb el sexe dels seus passaports.