Històries de la guerra
Dones trans estan atrapades a Ucraïna perquè la seva identitat no coincideix amb el seu passaport
Zi Faámelu, de 31 anys, va ser obligada a quedar-se i lluitar, tot i que finalment va poder escapar-se a través de la frontera amb Romania. Critica la inacció de les grans oenagés
La Plataforma Trans d’Espanya calcula que hi ha unes 130.000 persones sense poder sortir i demana un «corredor humanitari» que garanteixi també els drets LGTBI

Dones trans estan en aquests moments atrapades a Ucraïna, sense poder sortir del país, perquè la seva identitat de gènere no coincideix amb el sexe recollit al passaport. És el cas de Zi Faámelu, una jove de 31 anys a qui se li va denegar la fugida d’Ucraïna perquè al seu DNI apareix que el seu sexe és el masculí. «El Govern ha emès un decret que diu que els homes de 18 a 60 anys no poden creuar la frontera [perquè cooperin en la defensa de la invasió russa]», explica Faámelu a EL PERIÓDICO. En altres paraules: els poders tracten Faámelu com si fos un home, en un cas més de transfòbia institucionalitzada. «Només espero que la UE i els poders globals parlin amb el meu Govern i els demanin que deixin sortir la gent trans d’Ucraïna», afegeix.
Faámelu, que va estar dies atrapada al seu país, va aconseguir finalment sortir amb un cotxe conduït per un amic, esquivant els molts controls policials, i creuant la frontera amb Romania. «Sé de persones que han sortit a través del bosc», explica.
Hi! My name is Zi Faámelu. I'm a Ukrainian transgender woman currently stuck in Kyiv. My life's in danger. I'm not allowed to leave the country because of a presidential decree (passport related issue). Trans women feel hopeless and desperate. Please raise awareness! Thank you!🙏
— zifaamelu (@zifaamelu) 28 de febrero de 2022
La Plataforma Trans d’Espanya denuncia aquesta realitat. «Sabem, per les associacions amb què comptem i la poca informació que pot circular, que la majoria de la població trans està passant per aquest problema, ja que no coincideix el passaport amb la seva identitat», apunta Mar Cambrollé, presidenta de la Plataforma Trans, que aglutina tots els col·lectius trans d’Espanya.
A causa del caos que es viu en aquests moments a Ucraïna, a oenagés com Amnistia Internacional o Human Rights Watch no els consta encara que hi hagi persones trans atrapades sense poder sortir. Les denúncies arriben des d’entitats LGTBI, a les quals arriben casos concrets com el de Faámelu.
«Fem una crida perquè Europa habiliti un corredor perquè les persones més vulnerables, dones, avis, nens i persones LGTBI, tinguin respectats els seus drets humans», reclama Cambrollé.
Cambrollé recorda que les crisis i els conflictes bèl·lics castiguen doblement la gent més vulnerable. «Espanya hauria de blindar els més vulnerables i portar-los fins aquí», afegeix.
Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), un tres per mil de la població mundial és trans. A Ucraïna, segons càlculs de la Plataforma Trans, equivaldria a unes 130.000 persones. «Són 130.000 persones que estan vivint una doble guerra: com a ciutadanes i per la seva especificitat, pel bloqueig que suposa per transitar no tenir la seva identitat legal d’acord amb la identitat psicosocial recollida als seus passaports o documents acreditatius», explica Cambrollé.
La Plataforma Trans llança tota la seva «solidaritat» al poble ucraïnès i manifesta la seva «més enèrgica condemna» per aquesta invasió.
«Estic abandonada»
«Em sento trista, molt sola, deixada i abandonada. He contactat amb moltes organitzacions de drets humans i ells no saben què fer», manifesta Faámelu. «Aquesta és la llei a Ucraïna, és molt difícil treure’m d’aquí. Sé que hi ha oenagés poderoses que poden ajudar. Però em sento sense esperança, estic cridant i ningú em pot sentir». Faámelu, que va poder finalment abandonar Ucraïna pel seu compte, carrega contra la inacció de les grans oenagés.
Notícies relacionades«Espero que algun dia no hagi de preocupar-me pels meus documents. Tota la meva vida ha sigut així. Si els ensenyava, sabia que em jutjarien, em farien mal o em farien alguna cosa. He patit coses horribles», relata Faámelu. Aquesta jove explica que, per canviar els documents a Ucraïna, cal passar per «examinacions humiliants», una cosa a què ella s’ha negat sempre.
La Plataforma Trans denuncia que també hi ha homes trans atrapats a Ucraïna sense poder sortir perquè la seva identitat de gènere no correspon amb el sexe dels seus passaports.
😔 Franz -cuyo nombre se mantiene en reserva para proteger su identidad- vive en el oeste de Ucrania, en la ciudad de Lviv. Hasta ahora ha tenido suerte: "apenas ha habido ataques aéreos" y él y sus seres queridos han conseguido mantenerse a salvo. #Ucrania pic.twitter.com/vsmbziFToe
— Transboys.es (@transboyspain) 5 de marzo de 2022
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- Successos Tres detinguts per atracar un banc a Camarles
- La nova vida de Lamine Yamal
- Successos Detingut un conductor borratxo per circular 15 km contra direcció a Olot
- Futbol El Barça es proclama campió de Lliga F i segueix amb pas ferm cap al pòquer de títols
- Entrevista Javier Burón: «Necessitem un 30% de vivenda pública que costi un 30% menys que la de lliure mercat»
- Nou pontificat Lleó XIV demana un alto el foc «immediat» a Gaza i Ucraïna en la seva primera oració davant els fidels a la plaça de Sant Pere
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés