Quarta jornada

Vaga de transport: ¿quant es pot allargar l’aturada indefinida?

  • Seguiu aquí en directe l’última hora de la vaga del transport

  • Les protestes per l’augment del preu del combustible continuen provocant piquets i talls a les principals carreteres de diverses províncies espanyoles

Vaga de transport: ¿quant es pot allargar l’aturada indefinida?

Arnau Bach

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La convocatòria d’una aturada nacional indefinida al sector del transport des del 14 de març va fer saltar les alarmes, provocant que la població acudís als supermercats en massa per aconseguir provisions en cas d’un possible desproveïment de productes alimentaris. Per ara, segons alguns majoristes, com Mercadona, els subministraments no corren perill, però ja s’ha vist amenaçada l’arribada de verdures i hortalisses en punts de venda com Mercabarna.

Malgrat que la patronal catalana i espanyola es van desmarcar de la vaga i continuen garantint el proveïment de béns agroalimentaris, les protestes ja han afectat l’activitat habitual dels transportistes en diverses carreteres espanyoles. Al seu torn, al tractar-se d’un acte de durada indefinida, es desconeix quant es pot allargar l’aturada, que per ara acumula quatre jornades de piquets i negociacions.

Plataforma sense representació

La ministra de Transport, Raquel Sánchez, ha recordat que la interlocució del govern amb el sector del transport es realitza amb el Comitè Nacional, que és «la veu del sector i on es troben representades empreses petites, mitjanes i grans» i no amb la Plataforma de la Defensa del Sector de Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional, convocants de les aturades, «sense cap representació».

La Plataforma per a la Defensa del Sector del Transport, representant de pimes i autònoms a Espanya, van oficialitzar la convocatòria de la vaga al·legant que «mentre el Govern central no aprovi mesures que assegurin d’obligat compliment que es cobriran els costos d’explotació segons referència l’Observatori de Costes de transport de Mercaderies per Carretera», es reprendria la normalitat en el transport de mercaderies per carretera.

Mensaje a las "notitas" que Cetm esta enviando a través de sus "palmeros" a los transportistas.

Posted by Plataforma Nacional Defensa Sector del Transporte on Tuesday, March 8, 2022

Rebaixa «senzilla i immediata»

Notícies relacionades

Des del Govern, el ministre Félix Bolaños ha assegurat aquest dimecres que el seu objectiu és aconseguir una reducció del preu de la llum, el gas i la gasolina el 29 de març: «El que fem des del Govern és apostar per una baixada que sigui senzilla i immediata». Les opcions que s’estudien, per ara, són «ajudes directes de l’Estat» i limitacions en els preus, i «fins i tot un preu únic». No obstant, fins ara, aquesta rebaixa no compta amb el suport del Consell Europeu.

Quant a la institució europea, hi ha la possibilitat que les negociacions previstes per dimecres i dijous se saldin amb una reforma del mercat de l’energia, que es traduiria en un desacoblament entre el preu del gas i el de l’electricitat.