RSC

Projectes per lluitar contra la pobresa extrema a Uganda

Galerías del Tresillo col·labora amb l’ONG Rafiki Àfrica cobrint les necessitats alimentàries de 200 persones en aquest país africà

L’organització treballa des de l’àmbit social per ajudar el desenvolupament i empoderament de les comunitats locals

Rafiki Àfrica és una ONG que treballa en el desenvolupament en diferents àmbits a Uganda

Rafiki Àfrica és una ONG que treballa en el desenvolupament en diferents àmbits a Uganda / Cedida

3
Es llegeix en minuts
Pep Canals

Uganda és un dels països més rics del planeta, però al mateix temps un dels més pobres. Aquest país, situat a l’Àfrica Oriental, és una de les regions del món amb més potencial. Uganda compta amb una gran quantitat de recursos naturals com el coure i l’or i, recentment, es va descobrir petroli al llac Albert. Però, a més, el país compta amb terres fèrtils per al desenvolupament de l’agricultura. No obstant, aquesta riquesa natural no s’ha transformat en més recursos per a la seva població.

La República d’Uganda és un dels estats més pobres de l’Àfrica avui dia. El PIB per càpita és de poc més de 800 euros i més del 20% de població viu sota el llindar de la pobresa, principalment a les regions rurals del país. Les dades del continent són demolidores: més de 300 milions de persones viuen amb menys d’un dòlar al dia i el 43% de la població no té accés a l’aigua potable.

Rafiki Àfrica és una organització no governamental i sense ànim de lucre que treballa des de fa anys al país africà. El seu principal objectiu és la lluita contra la pobresa extrema a la regió, actuant en diferents àmbits socials bàsics per al seu desenvolupament, i oferint recursos per a l’empoderament dels seus ciutadans.

En el marc del seu compromís social, que també es reflecteix en altres àrees com la lluita contra el canvi climàtic, Galerías del Tresillo col·labora amb Rafiki Àfrica de manera activa i, gràcies a les seves aportacions, s’ha aconseguit que 200 persones puguin cobrir les seves necessitats alimentàries de manera adequada cada dia. La marca, especialitzada en sofàs i butaques, contribueix amb aportacions econòmiques a projectes concrets com els menjadors que té l’ONG o la construcció d’escoles, a més d’altres donacions bàsiques per al dia a dia.

¿Què fa Rafiki Àfrica?

¿Què fa Rafiki Àfrica?L’organització actua principalment a dos districtes del país: Sembabule, al centre, i Hoima, a la zona occidental d’Uganda. Les dues regions afronten problemes com la falta d’aigua potable i uns serveis i infraestructures molt deficients. Des de Rafiki Àfrica actuen principalment en quatre àmbits:

  • El socioeconòmic: L’objectiu en aquesta àrea és aconseguir que la població pugui millorar el seu nivell de vida i generar ingressos recurrents en el futur. Això aconsegueix la dotació de microcrèdits per al desenvolupament de microempreses familiars, principalment agrícoles o ramaderes. A més, s’ofereix assessorament i formació.

  • L’educatiu: En aquest àmbit l’ajuda va destinada a la construcció d’escoles i en la formació dels nens per aconseguir el desenvolupament personal i professional. El coneixement és una de les millors eines per combatre a la pobresa i aconseguir augmentar els ingressos. Per ara, Rafiki Àfrica està construint una escola de primària per a 400 nens a Katwe i s’ha adquirit una parcel·la agrícola de 3.000 m2 per ensenyar-los a cultivar amb les últimes innovacions.

  • El sanitari: En aquest àmbit d’actuació, l’ONG treballa principalment en assegurar l’accés a l’aigua potable de la població, mitjançant la construcció de pous, canalitzacions i dipòsits. Tot això, en el seu conjunt, aconseguiria reduir les malalties que es transmeten amb les aigües insalubres i millorar la higiene.

  • L’ajuda al desenvolupament: En aquesta àrea, l’objectiu és l’assessorament en tècniques agrícoles i ramaderes, l’impuls d’iniciatives de desenvolupament econòmic amb noves idees i l’enviament de voluntaris amb preparacions específiques per a l’assessorament.

Galerías del Tresillo i el seu compromís social

Galerías del Tresillo i el seu compromís social«Amb qualsevol gest, per petit que sigui, es pot ajudar a pal·liar les vicissituds que la població d’Uganda afronta diàriament», asseguren des de Galerías del Tresillo, que des del seu naixement el 1970 sempre ha apostat per un compromís social fort. «És el poble qui s’ha de cuidar del poble. Hem d’apel·lar al nostre compromís social, a la nostra actitud individual per enfortir el col·lectiu», apunten. 

Aquesta no és l’única acció portada a terme per la marca al país africà. Fa poc, també van construir una casa a Bwindi perquè membres de la tribu Batwa poguessin deixar de viure a la intempèrie. El projecte va incloure la neteja del terreny i la construcció de la casa. Galerías del Tresillo també col·labora amb Càritas i ha portat a terme accions de conscienciació sobre la importància de la donació de sang, entre d’altres.