Canvi d’hora

28 de març, ¿avancem o retardem el rellotge?

Sempre que arriba l’horari d’estiu sorgeix el dubte de si cal avançar o retardar el rellotge

28 de març, ¿avancem o retardem el rellotge?
1
Es llegeix en minuts
R.C.

Durant la matinada d’aquest dissabte 26 al diumenge 27 de març els espanyols hauran de canviar l’hora dels rellotges per adaptar-la a l’horari d’estiu. Tot i que avui dia la majoria de dispositius (mòbils, televisions, ordinadors...) modifiquen sols l’hora, encara continuem havent de fer-ho de manera manual als rellotges de polsera, microones i al rellotge del cotxe. I aquí és on sorgeix el dubte habitual: ¿hem d’avançar o retardar el rellotge?

Bé, la resposta és senzilla, aquest 27 de març el que hem de fer és avançar l’hora. Això vol dir que a les 02.00 seran les 03.00. Això suposa que aquesta nit dormirem una hora menys i que, a partir de diumenge, es farà de dia i de nit més tard.

¿S’estalvia amb el canvi d’hora?

Notícies relacionades

¿S’estalvia amb el canvi d’hora?Un dels arguments que avalen el canvi horari són les dades que aporta l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que estima que l’estalvi energètic potencial ronda el 5% només a Espanya. Aquest percentatge representa prop de 350 milions d’euros. D’aquesta quantitat, entorn de 100 milions correspondrien al consum domèstic (uns 7 euros per llar), i la resta, a la indústria o a la il·luminació d’edificis de serveis.

L’origen del canvi d’hora

L’origen del canvi d’horaL’origen del canvi horari es remunta a l’Antiga Roma, quan les clepsidres o rellotges d’aigua dels romans tenien diferents escales en funció del mes de l’any que fos. Així, en la latitud de Roma, la tercera hora després de l’alba, l’‘hora tertia’, començava (utilitzant l’horari modern) a les 09.02 i durava 44 minuts en el solstici d’hivern, però en el d’estiu començava a les 06.58 i durava 75 minuts, segons relata l’historiador Jérôme Carcopino.