Mobilitzacions a Catalunya

Només un 6,49% dels docents s’afegeix a la vaga en defensa del català

  • El seguiment de l’aturada ha sigut més notable entre els estudiants d’ESO i d’universitat

  • Unes 7.500 persones han participat en la manifestació convocada a Barcelona

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

La comunitat docent porta tres jornades de vaga en protesta per les polítiques del Departament d’Educació i en té dues més en l’horitzó (29 i 30 de març), a més d’una negociació oberta amb la conselleria. Això –amb el que suposa per a la butxaca dels professors– i la pluja han deslluït la manifestació convocada aquest dimecres per Intersindical, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), COS i Ustec en defensa del català, de la immersió lingüística i en contra que s’apliqui la sentència del TSJC que obliga a impartir un 25% de les classes en castellà.

Segons les dades d’Educació, només un 6,49% dels professors de l’escola pública i un 4,21% de la concertada han secundat la vaga. Els sindicats de docents han elevat el seguiment a un 30%, mentre que el SEPC ha xifrat el seguiment de la vaga en el 90% als instituts, i entre el 80 i el 85% a les universitats.

Un de les escoles on el seguiment ha sigut massiu ha sigut la del Turó del Drac, a Canet. El 70% dels professors i el 71% dels estudiants han secundat la protesta en defensa de la immersió i contra la sentència del TSJC. En la classe afectada per aquesta resolució, la de P5-A, l’aturada s’ha seguit pel 86% dels alumnes. 28 famílies d’aquesta escola han iniciat una batalla judicial per revocar la sentència amb l’objectiu d’establir jurisprudència.

Majoria d’estudiants

En la manifestació de Barcelona, que ha sortit de la plaça Urquinaona, han participat unes 7.500 persones, segons la Guàrdia Urbana, una afluència molt més baixa que en les de la setmana passada. Sí que hi havia dimecres, en canvi, molts estudiants de secundària i d’universitat. No obstant, atenent les dades, el seguiment ha sigut desigual. A la Universitat de Barcelona, per exemple, l’aturada ha sigut molt secundada a Matemàtiques, Filologia i Comunicació, mentre que a Biologia i Ciències de la Terra hi ha hagut total normalitat, igual que a Economia i Medicina. Més mobilització hi ha hagut a la UAB, on no hi ha hagut classes en la majoria de facultats. I les que s’han impartit han tingut menys afluència d’estudiants de l’habitual.

Els manifestants han baixat per Via Laietana i s’han dirigit cap a la seu del TSJC, on han fet sentir la seva protesta. El portaveu d’Intersindical, Bernat Pèlach, ha qüestionat el decret anunciat pel conseller Josep Gonzàlez-Cambray per protegir el català i ha reclamat al Govern que «deixi de dir que blindarà el català si no hi ha un compromís real». Pèlach ha exigit a l’Executiu de Pere Aragonès i al Departament d’Educació que elabori un «pla lingüístic únic per a tots els centres de Catalunya», de manera que no quedi en mans de les direccions. No és això el que preveuen els currículums nous, perquè contemplen que les direccions tinguin en compte la realitat sociolingüística del seu centre a l’hora d’elaborar el seu projecte lingüístic.

«Pla lingüístic únic»

En la mateixa línia, Iolanda Segura, portaveu d’Ustec, ha lamentat el «màrqueting i postureig» del departament, al qual ha acusat d’aplicar el 25% de forma camuflada. Per la seva part, Cati Morros, de COS, ha criticat que el Govern hagi donat suport a la vaga: «No els volem. No venim a demanar suport; venim a demanar que es desobeeixi la sentència del 25% i que hi hagi garanties per protegir i cobrir els que sí que estem disposats a lluitar per la nostra llengua».

Notícies relacionades

Els estudiants han sigut més contundents. Des del SEPC, Marta Daviu ha advertit que els estudiants no es quedaran de braços plegats mentre els «roben la llengua i el futur» i ha cridat a un cicle de mobilitzacions i desobediència.

La unitat dels sindicats independentistes contrastava amb la desunió al centre del Govern, que havia anunciat que recolzava la vaga. En el moment de fer-se una foto conjunta en defensa de la immersió, Junts s’ha desmarcat i ERC, amb el president Pere Aragonès al capdavant, s’ha quedat sola a la foto.