Protestes

Temor del desproveïment de material sanitari per les aturades de transportistes

Galícia ja ha advertit que les entregues s’han reduït a la meitat i, des d’Andalusia, admeten que hi ha «problemes puntuals», mentre altres autonomies, per ara, no registren incidències | Els tècnics de laboratoris estan expectants davant la possibilitat de desproveïment de reactius o material fungible als hospitals una cosa que podria passar en els pròxims dies

Temor del desproveïment de material sanitari per les aturades de transportistes
3
Es llegeix en minuts

Una setmana després del començament de l’aturada del transport hi ha comunitats que s’han vist obligades a reorganitzar l’activitat assistencial per la falta de subministrament sanitari. Galícia ha prioritzat les proves urgents perquè les entregues s’han reduït a la meitat i, Andalusia, admet que hi ha «problemes puntuals, no generalitzats». Des d’altres autonomies, consultades per El Periódico de España, diari del mateix grup, Prensa Ibérica, que aquest diari, com Madrid, Extremadura o Múrcia, indiquen que, de moment, no s’han registrat incidències. Mentrestant, des de l’associació que engloba els tècnics de laboratori d’hospitals públics informen que, si l’aturada continua, s’entreveuen problemes de desproveïment en material fungible o reactius.

Les aturades en el transport estan començant a afectar també el sector sanitari. El Servei Gallec de Salut (Sergas) informava el divendres que tenen una repercussió «important» en l’entrega de comandes de material sanitari a la Plataforma Logística Sanitària de Galícia, ubicada al municipi de Negreira, la Corunya. Les entregues de material al centre de distribució s’havien reduït entre un 40% i un 50% i, davant el temor que continuïn les restriccions, s’ha optat per donar prioritat a les proves urgents.

El Sergas està adoptant «diferents mesures» per «minimitzar al màxim l’impacte de la vaga» en el subministrament de material als centres sanitaris

El Sergas està adoptant «diferents mesures» per «minimitzar al màxim l’impacte de la vaga en el subministrament de material als centres sanitaris» i evitar que l’activitat assistencial es pugui veure compromesa. Entre les decisions acordades, s’està «contactant amb els proveïdors més importants que no estan fent entregues a la Plataforma aquests dies» per «acordar possibles solucions respecte al transport».

Reprogramació d’operacions

Per àrees sanitàries, a la de Vigo, s’ha canviat el protocol de programació, de manera que només es faran les intervencions quirúrgiques que tinguin garantit per endavant el cent per cent del material necessari. A la de la Corunya i Cee es podrien veure afectades les analítiques ginecològiques de vellositats coriòniques i líquids amniòtics si no és possible garantir-ne l’entrega en termini al laboratori de destí, que és a Barcelona. De moment, no es detecta desproveïment de reactius ni de fungibles de laboratori, però, des de dijous, el subministrament d’aquest material s’ha interromput.

A Ourense, Verín i O Barco existeix preocupació pel subministrament farmacèutic i per problemes en la gestió d’hospitals comarcals

En l’àrea sanitària de Pontevedra i O Salnés de moment no ha sigut necessari reprogramar l’activitat assistencial, però el Sergas adverteix que podria canviar la situació si la vaga es manté. A Ourense, Verín i O Barco no s’han registrat de moment alteracions en l’assistència, però existeix «preocupació» pel subministrament farmacèutic i per eventuals problemes de gestió als hospitals comarcals.

Lugo, falta biomassa per alimentar les calderes de calefacció i aigua calenta dels hospitals de Calde i A Mariña. De moment s’està recorrent al gasoil, però el Sergas creu que el combustible emmagatzemat no serà suficient a partir de dimarts si l’aturada es prolonga. Quant a les demarcacions de Santiago, Barbanza i Ferrol, són, per ara, les úniques àrees que no han patit alteracions.

Els laboratoris, a l’expectativa

Quant al desproveïment de reactius o de fungibles de laboratori, El Periódico de España ha consultat amb Juan Carlos Rodríguez, president de l’Associació Espanyola de Tècnics de Laboratori (AETEL), la principal organització de caràcter nacional que representa els tècnics superiors de laboratori clínic i biomèdic i els tècnics superiors d’anatomia patològica i citodiagnòstic que treballen en hospitals públics, sobre com els està afectant aquesta aturada.

«En aquests moments encara no, però em diuen que si segueix així, tindríem problemes», indica Rodríguez en al·lusió a un possible desproveïment de, per exemple, material fungible –que pot ser d’un sol ús o recuperable– com pipetes graduades de vidre, provetes de plàstic o de vidre, ulleres, guants, mascaretes (d’un sol ús) o reactius per a les proves.

«No tenim cap incidència»

Aquest diari ha fet un tempteig entre diferents conselleries de Sanitat per saber si, com a Galícia, estan registrant incidents per l’aturada en el transport. «De moment, sense repercussió», responen des de Madrid. En la mateixa línia es pronuncien des de conselleries com la castellanomanxega o murciana. «No tenim cap incidència», indiquen també a Extremadura.

Notícies relacionades

Andalusia, per la seva banda, sí que admet «problemes puntuals, no generalitzats». Indiquen a aquest diari que s’està funcionant amb normalitat, però que, per ara, el Servei Andalús de Salut (SAS) no considera que pugui afectar l’activitat als hospitals.

Quant al transport de medicaments, la patronal, Farmaindustria, indica que no s’estan registrant incidents i en el cas dels distribuïdors, la Federació de Distribuïdors Farmacèutics (FEDIFAR) assegura que, fins al moment, l’aturada no està afectant en gran mesura els vehicles que transporten els medicaments a les apotecaries. «Hi ha algun problema més de repartiment de laboratoris al sector majorista, però gens ressenyable», apunten des de la Federació.