Els experts demanen emprendre la renovació d’infraestructures hídriques urbanes
La renovació i actualització de les infraestructures hídriques urbanes és imprescindible per garantir la sostenibilitat del servei i oferir aigua de qualitat i en la quantitat necessària, especialment en situacions com la prealerta de sequera establerta a Sevilla o en municipis del Corredor de l’Henares, a la Comunitat de Madrid.
Així ho han assenyalat els experts que han participat aquest dijous en el fòrum virtual ‘Els serveis públics en la renovació urbana’, la tercera trobada organitzada en el marc del projecte LIFE Watercool d’adaptació al canvi climàtic, cofinançada per la Unió Europea i que té lloc a la capital andalusa.
LIFE Watercool
LIFE WatercoolLIFE Watercool, que entre altres accions ha renovat les infraestructures al barri de la Macarena de Sevilla amb l’objectiu de crear confort climàtic en diverses estances, pretén convertir Sevilla amb referència a l’adaptació climàtica als espais públics i exportar la seva experiència i aplicabilitat en qualsevol lloc en altres urbs.
Notícies relacionadesLa directora de la Càtedra d’Economia de l’Aigua Fundació Aquae-UNED, Amelia Pérez Zabaleta, ha explicat que el lema del Dia Mundial de l’Aigua (22 de març), ‘fer visible l’invisible’, apel·la a la necessitat de renovar les xarxes de sanejament i distribució que discorren sota les ciutats, unes instal·lacions que «solen passar desapercebudes a la ciutadania». Malgrat l’alt cost que suposa, aquesta renovació de les infraestructures hídriques urbanes té més importància en un moment que «la demanda d’aigua de la població està augmentant» i que, a més, «la seva disponibilitat és limitada pel canvi climàtic i la situació de prealerta per sequera» i pot comportar problemes per la quantitat i la qualitat en aquesta situació.
Davant aquests reptes ambientals sorgeixen «desafiaments econòmics que impacten en el cost del servei i que augmenten el cost de les tarifes», per la qual cosa el ciutadà s’ha de preocupar pel seu consum.