L’educació a Catalunya

Només 15 centres han demanat a Educació fer el nou batxillerat general

  • El poc temps per decidir-ho i la incertesa sobre els nous currículums expliquen el poc interès

  • Els instituts Jaume Cabré, Maria Espinalt i el Gaudí, entre els que oferiran la nova modalitat

Només 15 centres han demanat a Educació fer el nou batxillerat general

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Montse Baraza
Montse Baraza

Periodista

ver +

Una de les novetats del nou currículum de batxillerat que entrarà en vigor al setembre en el primer curs d’aquests estudis postobligatoris és la modalitat de batxillerat general. El Departament d’Educació tenia previst que aquesta modalitat l’oferissin una vintena de centres de Catalunya. Havien de ser centres de nova creació o bé centres que ja tinguessin experiència en l’educació per competències. Finalment, només 15 s’han interessat en oferir aquesta opció als alumnes.

Educació ja té la llista d’aquests 15 centres i les direccions ja saben que podran oferir el nou batxillerat, segons ha explicat la secretària de Transformació Educativa del Departament, Núria Mora, que no va voler detallar divendres quins centres són. Només va apuntar que n’hi hauria almenys un per cada servei territorial, excepte a Lleida, on cap centre l’ha sol·licitat. EL PERIÓDICO ha pogut saber que entre aquests centres hi ha l’Institut Maria Espinalt de Barcelona, l’Institut Jaume Cabré de Terrassa i el Gaudí de Reus.

El poc interès a oferir aquesta modalitat es podria deure, segons fonts coneixedores del procés, en primer lloc a la manera en què se’ls va plantejar aquesta opció. Educació va enviar un correu electrònic a les direccions preguntant-los si el voldrien oferir i emplaçant-los a respondre en 24 hores. «Es va fer d’un dia per l’altre, i aquestes decisions no es poden prendre en un dia», apunten les fonts consultades.

Un segon motiu seria el temor de les direccions a embarcar-se en un projecte més de cara al curs vinent, quan ja tenen sobre la taula, com una espasa de Dàmocles, el desenvolupament del batxillerat competencial, que suposarà un canvi radical en la manera d’ensenyar i d’avaluar en aquesta etapa, amb un nou plantejament de les matèries comunes i de modalitat, que perden hores en benefici de les assignatures optatives. Entre aquestes assignatures, n’hi ha de noves per a la majoria de centres, com Creació Literària, Robòtica, Problemàtiques Socials o Ciutadania, Política i Dret. I s’hauran de començar a treballar models d’exàmens competencials.

Sense informació al Saló

Un tercer motiu, relacionat amb l’anterior, és la falta d’informació concreta sobre aquesta modalitat de batxillerat. A data d’avui, els directors tenen un esborrany definitiu sobre el qual treballaran, però els decrets del Ministeri i del Govern no estaran aprovats abans de l’estiu. I el concepte del que és i a qui va dirigit el batxillerat general també provoca confusió. «Erròniament ha calat la idea que és un batxillerat fàcil, però no és cert», expliquen les fonts. És, afegeixen, un batxillerat obert a joves que no només no tenen clar quin camí seguir o als que saben que voldran cursar un cicle superior de FP, sinó a aquells que vulguin estudiar graus que no responen estrictament a la resta de modalitats. Per exemple, algú que vulgui fer INEF no tindria per què fer el batxillerat científic, o qui vulgui estudiar Psicologia no tindria per què fer el social o l’humanístic. Per a aquests casos, el general també seria una opció.

Notícies relacionades

Així, aquests dies, els estudiants que s’han acostat al Saló de l’Ensenyament i que s’han interessat en aquesta modalitat, no han pogut saber quins centres l’ofereixen, tot i que Educació havia dit que l’oferta estaria disponible per al certamen. Es preveu que ben aviat la llista es farà pública, ja que s’acosten les portes obertes i la preinscripció per al batxillerat s’ha de realitzar entre el 20 i el 26 d’abril.

El batxillerat general no és tan tancat com la resta de modalitats, però sí que obliga a cursar certes matèries. Així, segons l’esborrany del nou currículum, en el primer curs l’alumne haurà d’estudiar «obligatòriament» matemàtiques generals i dues matèries més que haurà d’escollir d’entre totes les de modalitat que ofereixi el centre.