Falles 2022

Arrenquen el penis a una altra figura de les falles d’Anna Ruiz a València

Els membres de la falla lamenten els fets i diuen que el monument representa un home tranquil que desitja viure en pau | Es tracta de la segona obra de l’artista que pateix una agressió

Arrenquen el penis a una altra figura de les falles d’Anna Ruiz a València
2
Es llegeix en minuts

Una altra de les obres de l’artista Anna Ruiz Sospedra per a una falla de València, en aquesta ocasió la figura d’un home despullat ajagut a terra, ha patit també danys per cops a la zona genital i una cama, en un nou acte vandàlic.

La Falla Castielfabib ha informat en el seu compte de Facebook que van trobar les destrosses ahir a la nit, quan la comissió fallera tornava de fer la tradicional ofrena de flors a la Virgen dels Desamparados.

Els membres de la falla lamenten els fets i assenyalen que la falla representa «un home tranquil, que desitja viure en pau, com nosaltres els fallers, un col·lectiu que només desitja celebrar les tradicions, la cultura i la festa de manera tranquil·la i en pau amb la resta de la societat».

La comissió fallera reclama «no més actes vandàlics» i defensa que les falles, «amb tanques o no, es respecten».

Es tracta de lasegona obra de l’artista Anna Ruiz que pateix una agressió, després que la figura d’una dona despullada asseguda al terra –de la falla experimental de la comissió Lepant-Guillem de Castro– fos també feta malbé per una puntada de peu a la zona genital.

Aquest matí dos artistes han fet una «performance» a la falla, situant-se completament despullades als dos costats de la figura de la dona mutilada.

L’artista Anna Ruiz, en declaracions a Efe, ha lamentat els fets i que dos cossos despullats hagin generat aquesta reacció, per la qual cosa considera que «hi ha molta feina per fer en educació» per evitar aquestes situacions.

La Falla Castielfabib, que ha patit aquesta nit els actes vandàlics, té com a lema «Jo visc», en homenatge a l’obra de Max Aub del mateix títol «yo vivo» i a la seva figura, així com a «les vides que es van veure truncades en la Guerra Civil espanyola», assenyala Ruiz.

«És un homenatge a l’obra de Max Aub, que em va commoure en molts aspectes perquè és un llibre molt vitalista i hedonista però que no va poder acabar perquè el va agafar l’inici de la Guerra Civil», indica.

L’artista assegura estar sorpresa per aquests actes, ja que no és la primera vegada que fa figures amb cossos completament nus per a les falles experimentals de València amb gran acceptació del públic, i les seves creacions, a més, estan pensades per interactuar amb la gent.

Notícies relacionades

De fet, recorda que el 2015 va situar set figures, també per a la comissió Lepant-Guillem de Castro, de persones en mida natural i de diferents orientacions sexuals, que va situar darrere d’un mur on hi havia tres finestres a l’altura del cap, el pit i els genitals, que el públic obria per descobrir que hi havia darrere.

L’artista assegura que sempre ha treballat el cos humà «amb molt respecte», ja que tradicionalment a les Falles «s’utilitzava de manera sexista», i espera que aquestes accions no tornin a repetir-se.