L’estiu, més normal

La primavera tindrà nivells alts de pol·len a Catalunya

Les pol·linitzacions seran importants i augmentaran ràpidament després de les pluges de l’última setmana

La primavera tindrà nivells alts de pol·len a Catalunya

ARCHIVO

2
Es llegeix en minuts

La primavera tindrà a Catalunya nivells alts de pol·len, que es normalitzaran a l’estiu, segons la previsió que reflecteix l’estudi la ‘Primavera Polínica a Catalunya’. L’informe ha sigut presentat a l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals (ICTA) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per la doctora Jordina Belmonte, investigadora de l’ICTA-UAB, i per l’al·lergòloga Lorena Soto.

Segons l’estudi, les pol·linitzacions d’aquesta primavera seran importants i augmentaran ràpidament després de les pluges de l’última setmana, però sense arribar en cap cas a rècords, mentre que de cara a l’estiu la previsió és que es produeixin dins de la normalitat.

Així ho indiquen les previsions dels nivells de pol·len i espores a l’atmosfera a Catalunya per als pròxims mesos realitzades per la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC) de l’ICTA-UAB i del Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia de la UAB (BABVE), liderada per la investigadora Jordina Belmonte.

Primavera càlida i seca

Les dades arriben després d’un novembre amb precipitacions en bona part del territori (que van recarregar els aqüífers i van aportar bon reg a les plantes) i un hivern més temperat de l’habitual, que han permès floracions i pol·linitzacions importants (destaquen la del xiprer, l’avellaner, el freixe i el vern).

Això feia preveure una primavera polínica avançada en el temps, que ha sigut frenada per la baixada de temperatures en els últims dies.

Les prediccions meteorològiques (consultables a Meteocat https://www.meteo.cat/wpweb/prediccio/prediccio-mensual/) indiquen que la primavera serà lleugerament més càlida, més seca i menys plujosa de l’habitual.

2,5 milions d’al·lèrgics

D’altra banda, l’al·lergòloga Lorena Soto ha citat la Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) assenyalant que «2,5 milions de persones pateixen una malaltia al·lèrgica a Catalunya, i la xifra es duplicarà en els pròxims 30 anys».

D’entre les malalties al·lèrgiques, la respiratòria és la més freqüent tant en nens com en persones adultes: el 25% de la població pateix rinitis i/o conjuntivitis al·lèrgica, i fins a un 12% pateix asma al·lèrgica.

Soto ha insistit en la importància que «les persones que noten anualment que tenen els mateixos símptomes relacionats, per exemple amb algunes plantes, acudeixin a l’al·lergòleg, per poder establir un diagnòstic precoç».

En el nostre entorn, l’al·lèrgia respiratòria és produïda principalment pels àcars de la pols, animals domèstics i pòl·lens.

Els pòl·lens que més sensibilitzacions provoquen són els de gramínies, plàtan d’ombra, olivera, xiprer, parietària i blet blanc, mentre que les espores de fong d’alternària també són font principal de símptomes al·lèrgics.

¿La covid és un risc?

Notícies relacionades

Amb molta freqüència, aquests pacients pateixen altres malalties al·lèrgiques alhora, com ara al·lèrgia alimentària, anafilaxi i dermatitis atòpica, entre d’altres.

Soto ha assenyalat que «la covid-19 no és un factor de risc» i que els al·lergòlegs i els que tenen al·lèrgies, distingeixen molt bé els seus símptomes: mocs, esternuts, congestió nasal i picors al coll, respecte als de la covid-19». Sobre la mascareta, ha reconegut «els beneficis d’utilitzar-la ja abans de la pandèmia», però ha dit que llavors el problema era «d’imatge social» i ara «hi ha més consciència per a aquests pacients».

Temes:

UAB Al·lèrgia