Fase final de l’estudi

Hipra espera comercialitzar al juny la primera vacuna espanyola contra la covid

La pauta genera una resposta contra el coronavirus més potent que la de Pfizer

Hipra espera comercialitzar al juny la primera vacuna espanyola contra la covid

Efe / Alberto Valdes

2
Es llegeix en minuts
EFE

Els laboratoris Hipra esperen comercialitzar el pròxim mes de juny la primera vacuna espanyola contra la covid una vegada completin l’última fase d’estudi.

El director de la divisió de Salut Humana de la companyia, Carles Fàbrega, ha avançat a Efe que la previsió és remetre tota la informació de la primera vacuna espanyola a l’Agència Europea de Medicaments a l’abril, per rebre resposta al maig o a principis de juny, per la qual cosa s’aprofitaria el termini de comercialització del segon trimestre que va donar al gener la ministra de Ciència, Diana Morant.

Una vegada que arribi la llum verda d’Europa, Hipra entrarà en la fase d’elaboració industrial de la vacuna, cosa que es prolongaria únicament una mica més de dues setmanes, després de mesos de preparació de l’antigen.

La investigació es troba actualment en la fase III, l’última abans de presentar la documentació, que avalua la «seguretat i tolerabilitat», segons Carles Fàbrega.

Als labotarios d’Hipra treballen uns 3.000 voluntaris i ja s’ha completat la tasca realitzada en diferents hospitals d’Espanya amb uns 2.500. En canvi, a Portugal i Itàlia, on també col·laboren amb la investigació, no han acabat encara de subministrar les seves dosis.

Carles Fàbrega ha remarcat que els resultats de moment van «bé» i que el resum de les dades que es van obtenint és «molt positiu».

Dosis més potent que la de Pfizer

Tant és així que, en la fase clínica IIb, la dosi de reforç d’Hipra genera una resposta més potent davant variants que una vacuna d’mRNA, com és el cas de la de Pfizer.

Les dades deixen «tranquils» els experts espanyols «quant a seguretat i eficàcia», amb uns números que demostren la superioritat de la seva vacuna.

Així, entre les persones que van rebre Pfizer com a reforç, la quantitat d’anticossos neutralizants contra la covid es va multiplicar per 67 al cap de 14 dies de la injecció, mentre que ho va fer per 147 en el cas de la dosi d’Hipra.

En aquesta línia, Fàbrega ha destacat la «versatilitat i l’ampli espectre de protecció» de la vacuna, amb una superioritat evident en estudis previs quan es compara amb Pfizer davant les variants beta i òmicron.

Així és la vacuna d’Hipra

Notícies relacionades

La vacuna espanyola d’Hipra està basada en dues proteïnes recombinants estructuralment similars, una de corresponent a la variant alfa i l’altra a la variant beta, que s’uneixen formant una estructura única anomenada dímer i que està acompanyada d’un adjuvant que incrementa la resposta immunològica.

Aquesta combinació és capaç de generar una resposta davant una de les proteïnes del virus SARS-CoV-2, coneguda com a proteïna S (‘s’ de spike, anomenada proteïna espiga en espanyol).