En cassació

El Suprem rebaixa lleugerament la condemna de Rodrigo Lanza, al treure-li l’agreujant de crim ideològic

  • Confirma que va ser un assassinat, però entén que els motius ideològics no es poden aplicar, tot i que hi hagués insults

  • L’acusat només veu rebaixada la condemna un any i mig, al descartar-se totes les altres al·legacions

GRAF6084. ZARAGOZA, 17/09/2020.- El acusado Rodrigo Lanza (dcha) y su abogado, Endika Zulueta, tras escuchar el veredicto del jurado, que le ha declarado culpable de asesinato por el crimen de los tirantes, en el que murió Víctor Laínez en diciembre de 2017 tras la agresión en un bar en el Casco Histórico de Zaragoza. EFE/Javier Belver POOL

GRAF6084. ZARAGOZA, 17/09/2020.- El acusado Rodrigo Lanza (dcha) y su abogado, Endika Zulueta, tras escuchar el veredicto del jurado, que le ha declarado culpable de asesinato por el crimen de los tirantes, en el que murió Víctor Laínez en diciembre de 2017 tras la agresión en un bar en el Casco Histórico de Zaragoza. EFE/Javier Belver POOL / Javier Belver (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha rebaixat de 20 a 18 anys i mig de presó la condemna imposada a Rodrigo Lanza per l’assassinat a cops d’un home a Saragossa, el desembre de 2017, després d’una discussió iniciada en un bar on tots dos van coincidir. El Suprem confirma que va ser un assassinat, ja que hi havia traïdoria, amb l’atenuant analògica d’embriaguesa, però elimina l’agreujant d’obrar per motius ideològics, que havia apreciat el Tribunal Superior de Justícia de l’Aragó.

La Sala Segona admet que quan va començar la discussió l’acusat va dir «fatxa i feixista» a la víctima al principi de la discussió, però remarca que després hi va haver una altra conversa entre tots dos fora del local i just abans de l’agressió, el contingut de la qual s’ignora, cosa que impedeix, pel principi ‘in dubio pro reo’ (en cas de dubte a favor del reu), ratificar la motivació ideològica en l’actuació lesiva per a la vida.

L’alt tribunal considera proporcionada la pena a causa de la gravetat dels fets, «tenint en compte la reiteració de cops i el mòbil de l’acció, que tot i que no incorpori el pressupost de la discriminació per ideologia, si revela una motivació en el curs inicial de l’acció que mereix, per la seva abjecció, una individualització superadora del mínim previst en la norma».

Contundència dels cops

El Suprem rebutja els altres motius del recurs de cassació i destaca com el tribunal d’apel·lació ha fonamentat de forma racional l’ànim de matar concurrent en el cas «a partir de la contundència dels cops i la seva intensitat, que la majoria dels cops i puntades de peu van tenir lloc quan la víctima era semiinconscient a terra, així com que els esmentats cops van ser al cap de la víctima, extrem que va ser advertit per l’amo de l’establiment que va dir a l’acusat, en plena agressió, «para, que el mataràs».

Quant a la traïdoria, el Suprem destaca que s’ha de respectar el fet provat que, en síntesi, «declara que consta que el Rodrigo va tornar a entrar al local de forma ràpida, escometent per l’esquena la víctima, que no va tenir l’ocasió de defensar-se, colpejant-lo fortament amb el puny a la part inferior posterior del cap, i com a conseqüència del cop rebut», la víctima «va fer mitja volta, trontollant, i va caure al terra desplomat semiinconscient, i estant en aquesta situació, Rodrigo Lanza li va donar una puntada de peu al cap, i immediatament es va col·locar a sobre continuant clavant-li cops de puny a la cara i múltiples cops, després de la qual cosa, li va clavar una puntada de peu molt forta al cap, i va marxar».

Tirants amb la bandera

Notícies relacionades

Segons els fets provats, l’acusat va ser informat al bar per un amic sobre la ideologia d’extrema dreta de la víctima i que, de vegades, portava uns tirants amb els colors de la bandera espanyola, així com que «l’acusat va proferir insults a la víctima, que també respon, amb una càrrega ideològica clara, li diu feixista, que estava en una zona antifeixista i que no volia nazis al barri, per la qual cosa no era benvingut». Però malgrat que no hi ha dubte del motiu ideològic al principi, no es pot saber amb certesa si també es va viure en el segon i definitiu.

El Suprem confirma la condemna que l’acusat indemnitzi amb la quantitat total de 200.000 euros els familiars de la víctima, amb la següent distribució: 50.000 euros per a la mare, 50.000 per a cada un dels dos fills, i 50.000 euros a distribuir entre els tres germans. Així mateix, haurà d’indemnitzar el Servei Aragonès de Salut amb la quantitat de 5.620 euros, ja que després de l’agressió la víctima va ser atesa a l’Hospital Clínic de Saragossa, on va morir quatre dies després.