Meteorologia

Catalunya registra nivells de pluja que no es veien des de fa tres mesos

Activada l’alerta Inuncat per forts onatges i pluges intenses a tot el territori aquest cap de setmana

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La borrasca ‘Celia’ s’està acostant i aquest cap de setmana hi haurà un episodi meteorològic previ: pluges intenses i forts onatges, especialment al nord-est de Catalunya.

Protecció Civil ha activat aquest divendres la fase de prealerta del pla Inuncat pel fort onatge, que pot superar els 4 metres d’altura en alguns trams de la costa. També el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha emès un avís de situació meteorològica de perill per estat del mar i per pluja intensa.

Rècord trimestral

Catalunya registra nivells de pluja que no es veien des de fa tres mesos, segons les dades recollides pel Meteocat. Aquest dissabte s’han acumulat 61,3 litres per metre quadrat al Vendrell (Baix Penedès) i 55,6 litres per metre quadrat a Constantí (Tarragonès). En alguns punts de l’Alt Empordà han recollit 63,71 litres per metre quadrat.

El front meteorològic ha deixat nevades de més de 40 centímetres al Pirineu Occidental, on la cota de neu se situa als 1.200 metres d’altitud.

L’episodi meteorològic tindrà el seu punt àlgid entre dissabte a la tarda i diumenge al migdia, amb pluges abundants i generals que podran superar els 100 litres de pluja acumulada a la comarca de l’Empordà i a la zona del nord-est de Catalunya en tot el cap de setmana.

Les comarques afectades amb un grau 1 de perill –sobre sis– seran el Baix Empordà, l’Alt Empordà, la Conca de Barberà, el Tarragonès, el Baix Camp, el Priorat, el Baix Penedès i l’Alt Camp, amb una intensitat superior a 20 mil·límetres en 30 minuts.

Perill al mar

Notícies relacionades

Aquest dissabte hi ha hagut onades de més de dos metres a l’Empordà, on el perill serà més gran que en altres zones costaneres. Però avui a la nit i diumenge al migdia el mar viurà el pitjor episodi del cap de setmana, amb onades de fins a 3 metres d’altura a la costa de Barcelona i a l’Empordà podran superar els 4 metres.

Entre diumenge a la tarda i dilluns està previst que aparegui la borrasca ‘Celia’, un temporal més dur i més extens que afectaria la costa catalana amb més força i en un període més llarg de temps. Es preveu que la borrasca ‘Celia’ arribi entre dimarts i dijous.