Conflicte bèl·lic

Alacant acull quatre lleons i un gos africà rescatats de la guerra d’Ucraïna

El camió de la Fundació APP va quedar bloquejat pels tancs russos i els voluntaris van ser retinguts pels soldats a punta de pistola però es van negar a entregar els animals

5
Es llegeix en minuts

Quatre lleons i un gos africà ja es troben a refugi de les bales i les bombes russes de la guerra d’Ucraïna en el centre especialitzat de rescat de grans felins AAP Primadomus de Villena. El trasllat des de Kíev ha durat nou dies després de fer escala a Polònia. La situació on es trobaven els animals era molt insegura i els seus cuidadors temien que haguessin d’abandonar-los. Des de la Fundació AAP feia setmanes que preparaven tot el necessari per poder acollir aquests animals d’Ucraïna però, a causa de la guerra, l’operació s’ha hagut de realitzar de manera urgent.

L’1 de març pasast, l’ONG ucraïnesa Wild Animal Rescue, situada a l’est de Kíev, va decidir realitzar un últim intent per poder treure els animals fora de les fronteres del país. Els voluntaris i el personal van aconseguir acomodar sis joves lleons, diversos tigres, dos caracals i un licaó (gos africà) al camió. Però un bloqueig per part de tancs russos va obligar el transport a girar cua, però fins i tot sent retinguts a punta de pistola els conductors es van negar a entregar els seus animals. Després de dos dies de viatge finalment van poder arribar a la frontera polonesa, i van creuar el dijous 3 de març al matí.

Els animals van fer escala per reposar-se i rebre una revisió veterinària en el Zoològic de Poznan, centre col·laborador d’AAP a Polònia que el 2019 ja va oferir la primera assistència a nou tigres comissats per les autoritats quan estaven sent transportats il·legalment des d’Itàlia fins a Rússia.

Els grans felins i el licaó van poder descansar a Polònia de l’estrès del caos i el terrabastall de les bombes. Allà també se’ls va realitzar una revisió veterinària necessària per als controls en frontera que va confirmar que la seva situació era delicada però prou bona per viatjar. El 8 de març passat van sortir rumb a Espanya i finalment a la matinada de dimecres passat, 10 de març, els quatre lleons i el licaó van arribar a AAP Primadomus, el centre de rescat a Espanya de l’ONG internacional AAP-Animal Advocacy and Protection.

Un «terrible passat»

Els joves lleons Gyz, Kiara, Flori i Nila, que feia alguns mesos que eren a Wild Animal Rescue, venen tots d’un «terrible passat». Gyz va ser rescatada d’una petita gàbia en un centre comercial on l’amo l’alimentava amb carn caducada del supermercat, quan va ser rescatada i li van fer la primera analítica tenia deficiència en gairebé tot. Kiara va ser venuda sent un cadell per un zoològic d’Ucraïna, que ara també necessita evacuar els animals, juntament amb dos lleons més a una granja escola d’estruços on els tenien de cadells exposats directament al públic com a reclam turístic. A causa de la mala nutrició i l’estrès que va haver de patir, té els ossos molt febles i presenta ruptures antigues al fèmur i húmer.

Flori era la «mascota» d’un particular i vivia en un petit pis. Presenta raquitisme a causa que va ser alimentada amb menjar per a gats, cosa que ha limitat el seu desenvolupament ossi. Nila va ser rescatada per una família d’activistes d’un club nocturn en què la van adquirir de lactant per entretenir la clientela. Respecte a Zair, el licaó, va néixer en un zoo ucraïnès i va ser venut a un particular. Als tres mesos d’edat va ser diagnosticat amb cataractes, és cec, per la qual cosa el seu amo el va entregar al santuari Wild Animal Rescue amb l’esperança que tingués una qualitat de vida més gran. A AAP s’avaluarà si és possible fer una cirurgia ocular per tornar-li la visió.

Igual com a Ucraïna, a Espanya, tret d’en quatre comunitats autònomes, és perfectament legal (amb la documentació pertinent) tenir, comerciar i transportar animals salvatges– des d’un cocodril fins a un elefant. És per això que des d’AAP, a més de rescatar animals, també lluiten per la implantació d’un Llistat Positiu, una llista que delimiti i defineixi clarament les espècies susceptibles de comerç i tinença com a animals de companyia, quedant prohibides totes les altres, per posar fi d’una vegada als riscos innecessaris que la situació actual suposa per als animals, les persones i el medi ambient.

Tercera oportunitat

AAP està decidida a donar als lleons Gyz, Kiara, Flori i Nila i al licaó Zair una tercera oportunitat de viure una vida digna. Els joves lleons, que ja es coneixen, amb sort formaran un grup de per vida després de la seva quarantena a AAP. Serà un desafiament millorar la seva fràgil salut, pas a pas, a través d’una dieta adequada, exercici i descans. Els experts en grans felins d’AAP faran tot el possible per ajudar aquests animals a recuperar-se. Des d’AAP agraeixen enormement la col·laboració del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, en qualitat d’Autoritat Administrativa CITIS, i Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació per agilitar els tràmits i permetre posar aquests animals en un lloc segur a temps. 

Fundació APP

AAP (Animal Advocacy and Protection) està compromesa a donar un futur millor als mamífers exòtics a Europa. Desgraciadament, encara hi ha molts animals que es troben en situacions extremes. Són traficats il·legalment, tinguts com a animals domèstics o privats de les seves necessitats bàsiques en la indústria de l’entreteniment. Des d’AAP s’aborden els problemes des de la seva arrel rescatant animals, conscienciant i advocant per una millor legislació per als animals a tot Europa.

Notícies relacionades

Actualment la Fundació AAP disposa de dos centres de rescat i rehabilitació de primats, grans felins i petits mamífers, allotjant en la seva totalitat 410 animals procedents del món de l’espectacle, mascotisme i tràfic il·legal, un a Villena (Alacant), que compta amb 117 animals rescatats, i un altre a Almere (Holanda), amb 293 animals.

AAP Espanya és l’únic centre de rescat de grans felins a Espanya, ha sigut designada com a «Entitat col·laboradora» de Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic i el seu Pla TIFIES, i va ser el primer centre oficial de rescat CITIS (Convenció sobre el Comerç Internacional d’Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestres) a Espanya.