El TSJC arxiva la querella contra l’exconsellera Vergés pel retard en la vacunació dels policies

L’alt tribunal remet el cas als jutjats ordinaris perquè decideixin si investiguen altres denunciats

El TSJC arxiva la querella contra l’exconsellera Vergés pel retard en la vacunació dels policies

Ferran Nadeu

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha arxivat aquest dijous la querella presentada contra l’exconsellera de Salut Alba Vergés, d’ERC, pel retard en la vacunació dels guàrdies civils i els policies nacionals a Catalunya. Aquesta decisió ha sigut presa per l’alt tribunal en contra del criteri de la fiscalia, que defensava que s’investigués l’ex alt càrrec de la Generalitat per una suposada «diferència de tracte» que, al seu entendre, podria ser «injustificada i discriminatòria».

La querella va ser presentada per la Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil (UOGC) contra Vergés i l’exdirector del Servei Català de la Salut Adrià Comella pel retard en la vacunació de policies i guàrdies civils respecte als Mossos d’Esquadra. Ara, el TSJC ha acordat no admetre-la respecte a l’exconsellera, però, alhora, ha remès als jutjats d’instrucció la que correspon a l’exdirector de Salut, que no té la condició d’aforat. Per tant, haurà de ser un jutjat ordinari el que decideixi si tira o no endavant aquesta iniciativa.

Més implicats

Notícies relacionades

La fiscalia va considerar al seu informe remès al TSJC que les responsabilitats penals per aquests fets podrien estendre’s a altres exresponsables del Departament de Salut, entre ells l’actual conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que era el responsable llavors de la vacunació a Catalunya. La querella acusa Vergés i Comella dels delictes de prevaricació, contra els drets dels treballadors, contra els drets fonamentals i llibertats públiques i contra les garanties constitucionals.

Va ser el TSJC el que, l’abril del 2020, va ordenar a la Conselleria de Salut vacunar tot el col·lectiu de guàrdies civils i policies nacionals destinats a Catalunya, després que associacions i sindicats policials denunciessin retards en el seu procés d’immunització respecte al dels Mossos d’Esquadra. La decisió del TSJC d’obligar la Generalitat a accelerar la immunització dels agents de cossos de l’Estat va suscitar les crítiques del Govern i, concretament, del mateix Argimon, que va advertir que la vacunació d’aquests policies retardaria la del col·lectiu de persones de 70 anys d’edat.