Calendari de març

Vaga de professors a Catalunya: aquests són els sis dies en què hi ha aturades convocades

Els sindicats reclamen consensuar les polítiques educatives i destinar més recursos a les escoles

A les cinc dates de protestes s’hi afegeix la del 23-M contra el 25% de castellà a les aules

undefined35495509 el catllar  tarragones   12 09 2016  inicio curso escolar  i181105153745

undefined35495509 el catllar tarragones 12 09 2016 inicio curso escolar i181105153745 / JOAN REVILLAS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La comunitat educativa afronta aquest mes de març amb diverses dates d’inactivitat a les escoles i instituts de Catalunya. Els sindicats d’educació han convocat cinc dies de vaga, que afectaran els centres públics i concertats, com a protesta contra les polítiques del conseller Josep Gonzàlez-Cambray. Els docents reclamen dialogar i consensuar els canvis educatius (nou calendari, nous currículums) i més recursos, per exemple, per desplegar el decret d’escola inclusiva i per aplicar amb garanties el nou model d’educació per competències.

A aquestes dates s’hi afegeix una altra: la protesta convocada per sindicats de tall independentista contra la sentència del 25% de castellà a les aules. Així, queden un total de sis dies –passada ja la convocatòria del dia 8-M pel Dia de la Dona– assenyalats al llarg d’aquest mes per als professors i alumnes catalans.

A la concertada també

Al febrer es va aprovar el nou calendari escolar del curs vinent a Catalunya. La novetat principal va ser l’avanç de la tornada a les aules després de les vacances d’estiu. Aquest canvi, anunciat per Cambray per sorpresa, sense consultar la comunitat educativa, va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència de la comunitat educativa, esgotada després de dos anys de pandèmia i desconcertada pels canvis que s’acosten (nous currículums, plans d’impuls del català, de digitalització i l’exigència del nivell C2 de català per fer classes). Va ser llavors quan els sindicats van decidir convocar unitàriament cinc dies de vaga: 15, 16, 17, 29 i 30 de març.

Notícies relacionades

Aquestes dies, els centres públics d’infantil, primària i secundària aturaran la seva activitat per reclamar una negociació des de zero amb el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray. Per la seva banda, els centres concertats també se sumaran a la vaga dels dies 15 i 16 de març. A la mobilització del 15-M –la que es preveu més multitudinària– també s’hi han sumat les direccions dels centres públics d’infantil, primària i ESO de Barcelona, així com alguns de comarques com el Maresme, el Vallès i el Penedès, i l’oci educatiu.

Defensa de la immersió lingüística

L’últim dels dies de l’aturada convocada en la comunitat educativa és el 23 de març, data per a la qual hi ha convocat un cessament de l’activitat habitual a les escoles per protestar contra la sentència del 25% de castellà a les aules. A més, una altra de les motivacions per a aquesta decisió és l’exigència del nivell C2 de català per poder impartir classes a Catalunya.