Dia de la Dona

Espanya fa un salt legislatiu en igualtat, però amb clarobscurs

  • El moviment feminista s’ha fet universal, hi ha més paritat i s’han aprovat diverses mesures per protegir les dones

  • Però cada pas es veu llastat per les reticències, com la lentitud legislativa o el creixement de Vox

Imagen aérea de la manifestación del Día de la Mujer en Madrid

Imagen aérea de la manifestación del Día de la Mujer en Madrid / David Castro (El Periódico)

5
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Aquest 8 de març, Dia de la Dona, la societat està convocada, de nou, a demostrar als carrers la necessitat d’avançar cap a la igualtat completa entre homes i dones. Fa quatre anys, el moviment feminista va fer un salt qualitatiu, que es va expressar a través de manifestacions massives i la primera vaga feminista. I aquest any, després del parèntesi que va provocar la pandèmia el 2021, l’objectiu és tornar a demostrar als carrers el recolzament popular i la demanda de canvis.

Notícies relacionades

Perquè en aquests quatre anys hi ha hagut avenços però cada pas en matèria d’igualtat comporta importants reticències, ja que el sistema patriarcal està arrelat i el seu final requereix canvis profunds. I la pandèmia no ha fet més que agreujar alguns problemes, ja que les dones tenen els llocs de treball més precaris i en elles recauen principalment les cures.

Aquest és resum dels principals avenços en matèria d’igualtat dels últims anys associats als llasts que els frenen, de la mà del diagnòstic de tres expertes en igualtat. 

El salt del moviment feminista

«A partir del ‘Metoo’, el moviment feminista s’ha estès a moltes capes de la societat i en els últims anys ha fet un salt universal», reflexiona Marina Subirats, que va ser director de l’Institut de la Dona del 1993 al 1996. Al seu torn Ruth Caravantes, portaveu de la Comissió 8-M, destaca que s’ha produït un «canvi de mentalitat», sobretot en les generacions més joves, que representa el lema ‘sola i borratxa vull arribar a casa’. «La societat ha assumit que les dones tenen dret a fer el que vulguin, però han d’arribar sanes a casa», resumeix.

El problema és que la revolució feminista està generant resistències tant polítiques, com demostra l’alça de Vox, com per part del masclisme, que es reflecteixen en un augment de les conductes violentes i misògines per part de les generacions joves.

L’augment de la paritat

Cada vegada més dones ocupen llocs de responsabilitat i Espanya té ara un govern paritari. A més «en totes les institucions s’estan produint esforços per promocionar les dones i s’han creat premis per homenatjar, per exemple, les científiques», segons remarca Subirats.

Però encara hi ha molts àmbits on el poder segueix copat per homes, com per exemple en la judicatura. I és cridaner que, malgrat els anys de polítiques públiques destinades a la igualtat, cada vegada hi ha menys dones en carreres com matemàtiques, informàtica o enginyeria.

La llei ‘només sí és sí’

L’empenta del feminisme ha aconseguit que el consentiment sigui clau a l’hora de jutjar els delictes, en la futura llei de llibertat sexual, coneguda com del ‘només sí és sí’ perquè transforma en normativa els crits als carrers. La legislació acaba amb la distinció entre abús i agressió i crea els centres d’atenció a les víctimes durant 24 hores, però encara és al Congrés i no es preveu una tramitació ràpida perquè han sorgit xocs a compte de si aprofitar la norma per fer passos destinats a abolir la prostitució. El PSOE és abolicionista i els morats no han definit una posició ja que tampoc hi ha una postura unitària en el feminisme.

Sobre aquesta matèria, el Ministeri d’Igualtat prepara una llei específica contra el tràfic amb finalitats d’explotació sexual però encara està en fase de negociació amb el PSOE i, per tant, queden mesos o anys fins que vegi la llum. «Quan es detecta un problema, els canvis legislatius són lents», denuncia Marisa Soleto, presidenta de la Fundació Dones. 

Millores contra les violències masclistes

En línia amb les sol·licituds del moviment i les directrius internacionals, el Govern ha fet diversos passos perquè prevenir i atendre les víctimes de totes les violències, no només el maltractament que es produeixen en l’àmbit de la parella. S’ha ampliat la línia 016, es comptabilitzaran tots els feminicidis i s’ha aprovat un pla amb mesures urgents. A més, Soleto destaca la pròrroga del pacte d’Estat amb totes les forces polítiques –excepte Vox– i la millora en prestacions per als orfes, amb una llei que previsiblement veurà la llum el dia 9. 

Augmenten les denúncies

I segons creix la conscienciació social, augmenta el nombre de denúncies de totes les violències. No obstant, el 2021 es va tancar amb 44 víctimes mortals de la violència de gènere, el 20% de les quals havia denunciat i les institucions no van saber protegir-les. «És un avenç que augmentin les denúncies perquè significa que les dones diuen ‘fins aquí’ però acudir al jutjat o la policia encara no garanteixen una protecció adequada», lamenta Caravantes. 

Avançaments en matèria laboral

Aquest any entren plenament en vigor dues normatives laborals destinades a la posada en marxa de plans d’igualtat en les empreses i a reduir la bretxa salarial. No obstant, només una de cada tres empreses té per ara un pla d’igualtat i la diferència entre els salaris d’homes i dones continua, amb una bretxa de 5.252 euros a l’any, segons l’últim informe de CCOO. 

L’avortament, es penalitza l’assetjament però segueixen les traves

El dret a l’avortament es veurà reforçat amb la imminent aprovació d’una llei que penalitza els ultres que assetgen les dones i els professionals a les portes de les clíniques. Si bé, Igualtat planeja fer canvis en la llei de terminis per garantir l’accés a les noies de 16 i 17 anys i que l’objecció de consciència no continuï impedint la pràctica d’interrupcions d’embaràs en la sanitat pública. Però, com la llei contra el tràfic, encara falta molt temps perquè la reforma vegi la llum.

Visibilitat de la diversitat

Caravantes esmenta, finalment, com un avanç la visibilitat que ha arribat en la societat a la diversitat sexual. A això se suma l’acord entre el PSOE i Unides Podem per aprovar l’avantprojecte de llei trans. No obstant, malgrat el pacte, el projecte legal també es tramita amb excessiva lentitud.