Davant un desnonament

El TC anul·la l’obligació de la llei catalana de vivenda a oferir una alternativa habitacional

  • El reial decret anul·lat, previst per afrontar la pandèmia, impedia iniciar els tràmits per a un desnonament sense oferir un lloguer social

El TC anul·la l’obligació de la llei catalana de vivenda a oferir una alternativa habitacional

Jordi Otix

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El ple del Tribunal Constitucional d’aquesta setmana tenia a les seves mans dos recursos sobre la llei catalana de vivenda. El relatiu a la norma que limitava els lloguers en general continuarà sent deliberat en següents reunions, perquè els magistrats encara no han fixat un criteri. El que sí que ha anul·lat ja l’alt tribunal ha sigut els tres apartats del decret llei de reforç de la protecció del dret a la vivenda davant els efectes de la pandèmia, amb el qual s’obligava a oferir una alternativa habitacional abans d’iniciar els tràmits judicials que podien acabar en desnonament.

Notícies relacionades

En l’exposició de motius del decret llei s’explica que la llei del 2015 de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda i la pobresa energètica es van establir «una sèrie de mesures per evitar els desnonaments» que suposin deixar sense «vivenda les persones o unitats familiars que no tinguin una alternativa de vivenda pròpia quan es trobin dins dels paràmetres de risc d’exclusió residencial».

Entre aquestes mesures hi figurava l’obligació dels grans tenidors de vivenda a oferir una proposta de lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda judicial d’execució hipotecària o de desnonament per impagament de lloguer.