¿Quin tractament hem de fer si ens contagiem de sarna?

  • ¿Què és i com es contagia la sarna?

¿Quin tractament hem de fer si ens contagiem de sarna?

Pexels / Sora Shimazaki

1
Es llegeix en minuts

La sarna en les persones (també coneguda com a escabiosi a la pell) és una infecció de la pell que produeix picor i que és causada per petits paràsits. Es transmet per contacte de pell a pell, usualment durant el sexe. La sarna no és perillosa i es pot curar.

Per tractar-la, normalment es recepta una crema tòpica de permetrina al 5%. Aquesta s’ha d’aplicar per tot el cos, des del coll fins a la planta dels peus. Es recomana posar-se la crema a la nit i esperar almenys 10 minuts abans de vestir-se. El tractament s’ha de deixar actuar un mínim de 12 hores. Perquè aquest sigui efectiu s’ha de repetir el procediment al cap de set dies. Amb una o dues aplicacions s’acostuma a acabar amb la infecció.

¿I la roba?

Les autoritats sanitàries recomanen aïllar tota la roba, els llençols i les tovalloles amb què la persona infectada hagi pogut tenir contacte durant els dies previs a l’inici del tractament. Per poder tornar a utilitzar aquest material és preferible rentar-lo amb aigua calenta (a 60 graus) i planxar-lo, rentar-lo en sec o posar-lo en bosses de plàstic hermètiques durant almenys tres dies. En cas de mobles seria necessari aplicar una bona dosi d’insecticida.

 ¿Què passa si ens rasquem?

Notícies relacionades

Rascar-se pot fer que les lesions de la pell s’infectin, cosa que proocaria inflamació, pus i més dolor que farien necessari l’ús d’antibiòtics. A més podria produir una infecció secundària a la pell anomenada impetigen, d’origen bacterià.

 ¿Puc alleujar la picor d’alguna manera?

Les cremes hidratants i mantenir la pell neta i seca poden ajudar a disminuir la irritació provocada per la sarna humana. En casos més greus, el metge pot recomanar utilitzar un antihistamínic quan la picor sigui insuportable o una crema tòpica amb corticoides.

Temes:

Malalties Sarna