Circula a nivell mundial

L’OMS segueix preocupada per la variant sigil·losa òmicron

L’organització en manté l’estudi a l’observar que tot apunta al fet que és molt transmissible

L’OMS segueix preocupada per la variant sigil·losa òmicron
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) assenyala que el subllinatge BA.2 d’òmicron, o variant sigil·losa, ha de continuar sent considerat una variant de preocupació i, per aquesta raó, en manté l’estudi a l’observar que tot apunta al fet que és molt transmissible.

El Grup Assessor Tècnic de l’OMS sobre Evolució del Virus SARS-CoV-2 (TAG-VE), reunit aquest dimarts per discutir l’evidència més recent sobre la variant òmicron d’interès, inclosos els subllinatges BA.1 i BA.2, va emfatitzar que BA.2 ha de continuar sent monitorat com a un subllinatge diferent d’òmicron per les autoritats de salut pública.

La variant preocupant d’òmicron és actualment la variant dominant que circula a nivell mundial i representa gairebé totes les seqüències notificades a GISAID. Òmicron es compon de diversos subllinatges, cada un supervisat per l’OMS i els seus socis. Els més comuns són BA.1, BA.1.1 (o clade 21K de Nextstrain) i BA.2 (o clade 21L de Nextstrain).

A nivell mundial

A nivell mundial, la proporció de seqüències notificades designades com a BA.2 ha augmentat en relació amb BA.1 en les últimes setmanes; no obstant, s’informa que la circulació mundial de totes les variants està disminuint.

D’altra banda, adverteixen que BA.2 difereix de BA.1 a la seqüència genètica, incloses algunes diferències d’aminoàcids a la proteïna de pic i altres proteïnes. Els estudis han demostrat que BA.2 té un avantatge de creixement sobre BA.1. S’estan fent estudis per comprendre les raons d’aquest avantatge de creixement, però les dades inicials suggereixen que BA.2 sembla inherentment més transmissible que BA.1, que actualment continua sent el subllinatge Òmicron més comú informat.

Risc d’infecció

Aquesta diferència de transmissibilitat sembla que és molt menor que, per exemple, la diferència entre BA.1 i Delta. A més, tot i que les seqüències BA.2 estan augmentant en proporció respecte a altres subllinatges d’òmicron (BA.1 i BA.1.1), encara s’informa una disminució en els casos generals a nivell mundial.

Notícies relacionades

Els estudis estan avaluant el risc de reinfecció amb BA.2 en comparació amb BA.1. S’ha documentat la reinfecció amb BA.2 després de la infecció amb BA.1; no obstant, les dades inicials dels estudis de reinfecció poblacional suggereixen que la infecció amb BA.1 brinda una forta protecció contra la reinfecció amb BA.2, almenys durant el període limitat durant el qual les dades estan disponibles.

Mentre arribava a la determinació anterior, el TAG-VE també va analitzar dades de laboratori preliminars del Japó generades utilitzant models animals sense immunitat al SARS-CoV-2, cosa que va destacar que BA.2 pot causar una malaltia més greu en hàmsters en comparació amb BA.1. També van considerar dades del món real sobre la gravetat clínica de Sud-àfrica, el Regne Unit i Dinamarca, on la immunitat per vacunació o infecció natural és alta: en aquestes dades, no es van informar diferències en la gravetat entre BA.2 i BA.1.