la lluita contra el coronavirus

Antifrau investiga un contracte de l’ICS per a la compra de mascaretes

La Generalitat va presentar una denúncia per temptativa d’estafa i després va voler retirar-la

Antifrau investiga un contracte de l’ICS per a la compra de mascaretes
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) està investigant els contractes de l’Institut Català de la Salut (ICS) amb l’empresa Basic Devices el març del 2020 per a l’adquisició de mascaretes, vestimenta de protecció, respiradors i altre material per lluitar contra el coronavirus. Les indagacions es basen en les sospites que la falta d’informació d’aquesta operació de compra, la possible situació de prohibició de contractar aquesta empresa per part de l’Administració, la inexistència de la cobertura legal per abonar anticipadament aquesta prestació i la «inadequada» modificació dels acords subscrits.

Notícies relacionades

El 19 de març del 2020, l’ICS va contractar pel sistema d’emergència l’empresa Basic Devices per a l’aprovisionament de material sanitari per un import inicial de 60,5 milions d’euros. L’endemà, a primera hora del matí, la Conselleria d’Economia va efectuar un abonament anticipat a aquesta companyia de 35 milions d’euros. No obstant, a la tarda, responsables d’aquest departament van acudir als Mossos per denunciar una presumpta temptativa d’estafa, tot i que, tres dies després, van pretendre desistir-hi perquè, segons van al·legar a la policia, la contractista havia aportat «prou» documentació per desmentir l’existència de delicte.

Modificació de contracte

Aquesta actitud va aixecar sospites, però l’embolic burocràtic va continuar. I és que el 5 de maig del 2020, l’ICS va decidir modificar i desistir parcialment del contracte d’emergència assignat a Basic Davices, ja que la necessitat que s’havia de satisfer inicialment s’havia revisat. Aquesta variació del contracte va originar que l’import fos rebaixat als 35 milions d’euros que s’havien donat com a pagament anticipat. L’ICS ha certificat que el material contractat a Basic Devices va ser entregat en la seva totalitat.

Temes:

Coronavirus