Pederàstia en el clergat

L’Església tria un bufet especialitzat en demandes col·lectives per reparar les seves víctimes d’abusos

  • El bufet presumeix de múscul per la seva participació en diferents procediments amb multitud de víctimes

  • Javier Cremades és president de la Fundació Madrid Vivo, creada pel cardenal Rouco el 2011

L’Església tria un bufet especialitzat en demandes col·lectives per reparar les seves víctimes d’abusos
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La relació entre la Conferència Episcopal i el bufet Cremades y Calvo-Sotelo ha sorgit «ara», arran dels últims casos coneguts d’abusos a menors en l’àmbit religiós, i es formalitzarà aquest dimarts amb la presentació d’«una auditoria independent» sobre les denúncies de casos d’abusos sexuals que s’hagin produït.

Fonts del despatx d’advocats han assenyalat a EL PERIÓDICO que la seva elecció per a aquesta comesa obeeix al «múscul» que ha demostrat en diferents demandes col·lectives, entre les quals destaquen les dels 12.500 perjudicats pel tancament de l’espai aeri que va provocar la vaga de controladors aeris del 2010 o les dels petits inversors que van perdre els estalvis amb Bankia o el Banco Popular. En el cas de l’entitat sorgida a partir de Caja Madrid el bufet va representar 700 afectats per les pèrdues patides per la seva sortida a borsa.

També recorden que el seu president i fundador, Javier Cremades, va ser també nomenat president de l’Aliança Global d’Advocats del cas Madoff que es va constituir el 17 de febrer del 2009 amb 34 despatxos d’advocats de més de 21 països. En el procediment penal que es va seguir contra Bernie Madoff, aquest va acabar sent condemnat a 150 anys de presó per la considerada l’estafa piramidal més gran de la història.

En la convocatòria conjunta de la Conferència Episcopal i el bufet Cremades s’assenyala que aquest «obrirà un recorregut independent per rebre eventuals denúncies, revisarà els procediments jurídics encaminats a sancionar les pràctiques delictives i oferirà la seva col·laboració a les autoritats per ajudar a aclarir els fets i establir un sistema de prevenció que satisfaci les demandes socials sobre aquesta qüestió».

Girauta i Cebrián

A més d’aquest múscul en procediments amb múltiples perjudicats per buscar una indemnització, Javier Cremades és també el president executiu de la Fundació Madrid Vivo, creada el 2011 pel cardenal Antonio María Rouco Varela per a la Jornada Mundial de la Joventut que es va celebrar a Madrid aquell any, segons va avançar el digital ‘Religión Confidencial’. Com a president d’honor figura l’arquebisbe de Madrid, el cardenal Carlos Osoro.

Notícies relacionades

La fundació es defineix en la seva pàgina web com «una plataforma ciutadana i empresarial concebuda per promoure valors que estan en l’arrel de la nostra cultura» i com «un pont entre la societat civil i l’Església de Madrid per ajudar aquesta en aquelles activitats que permetin revitalitzar els valors universals al si de la societat actual».

Entre els patrons que formen part de la seva comissió executiva figuren l’exministre de Justícia Alberto Ruiz-Gallardón i l’expresident del Grup Prisa i exdirector d’‘El País’ Juan Luis Cebrián. Es dona la circumstància que el periodista, que va denunciar haver sigut víctima d’abusos a la madrilenya escola del Pilar on va estudiar, forma part des del 2018 del consell assessor del bufet Cremades y Calvo-Sotelo. El mes de desembre passat també es va incorporar al bufet com a soci l’exportaveu de Ciutadans Juan Carlos Girauta.