Situació «crítica»

Catalunya declara la prealerta per sequera al Ter-Llobregat

  • Les reserves als embassaments de la zona es troben en aquests moments al 56% de la seva capacitat

  • La declaració no implica, per ara, que s’hagin d’adoptar restriccions en el consum urbà d’aigua

Catalunya declara la prealerta per sequera al Ter-Llobregat

David Aparicio

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Amb un dels hiverns més secs dels últims temps encara en marxa, una previsió escassa de pluges i desglaç i unes reserves d’aigua als embassaments que cada cop baixen més, l’Agència Catalunya de l’Aigua (ACA) ha declarat aquest dilluns la prealerta del sistema que formen els rius Ter i Llobregat, en què els pantans es troben actualment en el 56% de la seva capacitat. A l’àrea concreta dels rius Fluvià i Muga es manté l’estat d’alerta, que afecta els 22 municipis de l’Alt Empordà. Des de ja fa unes setmanes les dessalinitzadores de la zona han incrementat el seu ritme de producció (fins al 85%) per alentir el descens de reserves.

Notícies relacionades

Aquest escenari de prealerta, ha informat l’ACA, no comporta de moment cap tipus de restricció però incrementa l’ús de recursos no convencionals, és a dir l’aigua reciclada i les ja esmentades dessalinitzadores, així com la preparació dels plans d’emergència amb els ens locals i les entitats de proveïment d’aigua.

Des de principis de febrer, quan les reserves dels embassaments del Llobregat i el Ter es van situar per sota del 60%, ja es van començar a activar de forma automàtica mesures amb l’objectiu de reduir el ritme de descens dels embassaments, incrementant la producció de les dessalinitzadores, que abans d’arribar al llindar de prealerta funcionaven a poc més del 30%.