Campanya de sensibilització

Les oenagés recullen firmes per demanar la regularització de 500.000 immigrants

  • Més de 1.500 entitats i moviments socials s’han afegit a aquesta iniciativa que vol combatre els nuls drets socials que tenen les persones sense papers

Les oenagés recullen firmes per demanar la regularització de 500.000 immigrants

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de 1.500 entitats socials i organitzacions en favor de les persones migrants han iniciat aquest cap de setmana una recollida de firmes per intentar forçar el Govern Central, i tot l’arc parlamentari, que regularitzin la documentació de més de mig milió d’immigrants que no tenen permís de residència ni de treball a Espanya. Un gest que ja va fer el president Jose Luis Rodríguez Zapatero el 2004, que va permetre augmentar la recaptació de les arques públiques segons diversos acadèmics a Catalunya. «Els migrants en situació irregular que viuen i treballen aquí estan en condicions extremes: amb les restriccions per la pandèmia han sigut els que més han patit perquè no tenen cap dret social», es lamenta Lamine Sarr, portaveu del sindicat manter a Barcelona.

Una taula amb cartells, papers i molts bolígrafs esperant per omplir els formularis. Així estava aquest dissabte la lleixa de la campanya #RegularizaciónYa a la plaça de Catalunya de Barcelona (on es van registrar prop de 500 firmes) i el centre de 15 ciutats més de tot Espanya, com ara Bilbao, Pamplona, Madrid, València i Santiago de Compostel·la. Es tracta d’una campanya per tramitar una iniciativa legislativa popular al Congrés dels Diputats per aconseguir que les més de 500.000 persones que no poden treballar legalment a Espanya ni tampoc tenen dret a viure aquí puguin comptar amb les mateixes oportunitats que la resta de la població. Migrants que, en alguns casos, es van jugar la vida creuant el mar amb cayuco o saltant les tanques de Ceuta i Melilla buscant una vida millor a Europa. D’altres van intentar demanar ajuda internacional però els van denegar aquesta petició.

Invisibles en les estadístiques

Notícies relacionades

És impossible saber quantes persones es troben en situació administrativa irregular a Espanya. Les entitats agrupades en aquesta campanya calculen que podrien ser més de mig milió, però la seva situació és tan invisible que no hi ha xifres oficials. Alguns, fins i tot, no consten ni al padró municipal. El moviment va néixer com #RegularizaciónYa a mitjans del 2020, quan les restriccions i la tancada per la pandèmia del coronavirus van portar les persones sense contracte a cridar de forma desesperada les cues de la gana i les entitats socials. «És el que ens va empènyer a iniciar aquesta iniciativa; les persones sense papers estan excloses de tota ajuda social. Treballen, però sense contracte. No poden accedir a l’atur, l’erto, l’ingrés mínim vital, se’ls impedeix l’accés a l’atenció sanitària completa... Tothom rep drets, menys ells. Estem parlant d’una exclusió de drets humans», afirma Sarr des del sindicat. «El nostre repte és canviar la llei d’estrangeria, però fins que no ho aconseguim hem de fer aquesta mesura urgent, la situació és molt greu», explica.

El 19 de juny del 2020, conscients del descoratjament de milers de famílies, les entitats i moviments socials van tramitar una proposició no de llei al Congrés dels Diputats per iniciar l’anhelat procés de regularització. Van perdre la votació, i és per això que ara inicien aquesta recollida de firmes. En necessiten mig milió. Mentrestant, intenten ajudar-los com poden. «Moltes persones estan perdent la vivenda, estan acabant al carrer. A nosaltres els serveis socials i les administracions ens envien diàriament persones excloses del sistema perquè els puguem ajudar, és desesperant», afegeix Sarr.