Estudi a Barcelona

Les gavines dispersen un 30% de les espècies de plantes invasores de les ciutats

  • El 95% de les llavors es transporten dins de la mateixa ciutat a distàncies del voltant de 700 metres

  • El 5% restant es poden moure fins a 35 quilòmetres més enllà dels límits de la ciutat

Les gavines dispersen un 30% de les espècies de plantes invasores de les ciutats
3
Es llegeix en minuts
EFE

Les gavines dispersen al voltant d’un 30% de les llavors de plantes, autòctones i també invasores, a les zones verdes urbanes, segons un estudi liderat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC).

L’estudi, amb uns resultats que tenen implicacions per a la gestió dels espais verds urbans, s’ha fet a la ciutat de Barcelona analitzant els moviments de gavines marcades amb GPS i la detecció de llavors trobades en la seva dieta.

«Les aus poden jugar un paper fonamental en la dispersió de plantes, incloent-hi espècies exòtiques», ha resumit l’investigador de l’EBD-CSIC Víctor Martín, que ha detallat que les aus poden ingerir les llavors directament o ingerir altres aus de menys mida que prèviament les han ingerit, i després aquestes llavors es dipositen en altres llocs al passar pel tracte digestiu.

«Si aquesta dispersió té lloc a les ciutats, es poden ocasionar problemes ecològics i econòmics relacionats amb la gestió de zones urbanes verdes, en especial quan les plantes que es dispersen són espècies invasores, cosa que afecta la biodiversitat local dels ecosistemes urbans», ha advertit l’investigador.

Diferents tipus de llavor

La majoria de les llavors trobades a l’estudi no van presentar fruits carnosos i tenien una mida reduïda, cosa que indica que les gavines les adquireixen a través del consum d’altres espècies de menys mida, com coloms i cotorres argentines, que són principalment granívores.

També van trobar altres espècies de plantes amb llavors més grosses i fruit carnós que sí que serien consumides directament per les gavines.

L’estudi, que publica la revista ‘Science of the Total Environment’, es va centrar en el gavià de potes grogues (‘Larus michahellis’), una au marina oportunista que compta amb poblacions estables a Barcelona i està adaptada a explotar els recursos urbans.

En la investigació, en què també han col·laborat investigadors de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i del Centre d’Estudis Ecològics d’Hongria, els biòlegs van analitzar els moviments fets entre el 2018 i el 2019 per 20 gavians de potes grogues marcats amb dispositius GPS.

«Entendre la dispersió i els patrons espacials pot ajudar a conèixer les espècies exòtiques dins de zones verdes urbanes», ha ressaltat Tomás Montalvo, investigador d’ASPB.

Mil llavors al dia dispersades

En l’estudi han identificat set espècies exòtiques que són dispersades per les gavines: figuera, pastura dentada, morella vera, trompillo, kiwi, palmera de ventall mexicana i cuscuta.

Segons el treball, més de 1.000 llavors dispersen les gavines dins i fora dels límits de la ciutat de Barcelona.

El 95% de les llavors es transporten dins de la mateixa ciutat a distàncies del voltant de 700 metres, i el 5% restant es poden moure fins a 35 quilòmetres més enllà dels límits de la ciutat.

De les llavors que es dispersen dins de la ciutat, al voltant del 30% es dipositen en zones verdes urbanes, adequades perquè les llavors s’estableixin (zones arbustives, parcs verds i pastures urbanes).

Important per a les zones verdes

Notícies relacionades

En aquest sentit, Raül Aymí, investigador de l’ICO, ha assenyalat que «els resultats de l’estudi suggereixen que les gavines serien vectors importants de dispersió entre zones verdes urbanes i obren la porta a altres estudis sobre com les aus poden contribuir a l’expansió d’espècies exòtiques a les ciutats».

L’investigador de l’ICM-CSIC Joan Navarro ha conclòs que «aquest treball aporta informació molt valuosa per entendre l’ecologia marina urbana, en especial les interaccions amb els interessos humans i els possibles serveis ecosistèmics de la població de gavines resident a Barcelona».

Temes:

Plantes