Per no investigar-se prou

El TC empara una dona sotmesa a un escorcoll integral abans que fos conduïda al calabós

  • El Constitucional declara que s’hauria hagut d’investigar la denúncia per determinar si havia de despullar-se i si era necessari

  • Considera que aquesta pràctica policial pot ser humiliant i suposar un tracte degradant davant el detingut

El TC empara una dona sotmesa a un escorcoll integral abans que fos conduïda al calabós

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional (TC) ha emparat una dona que es va sotmetre a un nu integral en dependències policials abans que fos conduïda al calabós. El TC considera que es va vulnerar el seu dret a la tutela judicial efectiva, en relació amb el de no ser sotmesa a tractes degradants, al considerar que es va fer una insuficient investigació de la denúncia penal que va interposar contra aquesta pràctica per creure innecessari el registre corporal amb nu integral al qual va ser sotmesa.

El cas sobre el qual s’ha pronunciat l’alt tribunal es va produir a Badajoz, on una dona va denunciar als jutjats haver patit un tracte innecessari i vexatori per sotmetre-la a un escorcoll amb nu integral durant la seva detenció policial, que va ser acordada judicialment, com a autora d’un delicte de desobediència. La denúncia es va admetre i la magistrada va demanar al cap de la unitat policial de Família i Dona, de la qual formaven part els agents que havien practicat la detenció, que remetés l’atestat i identifiqués la funcionària policial que va practicar l’escorcoll denunciat i informés sobre la seva necessitat i el protocol aplicable per fer-lo. A l’informe policial en cap moment hi figurava que s’ordenés a la detinguda que es despullés integralment.

La denunciant, per la seva banda, va entregar al jutjat gravacions d’àudio que havia fet de forma subreptícia des que va ser detinguda fins que va ingressar al calabós. Però descartat que el desenvolupament de la detenció hagués sigut recollit per les càmeres de vídeo existents a la comissaria, la jutge d’instrucció va arxivar la denúncia després de considerar que els fets denunciats no havien quedat acreditats ni que, si ho haguessin sigut, fossin penalment rellevants, per no constituir l’atemptat a la integritat moral denunciat.

L’Audiència Provincial va rebutjar el recurs presentat sense fer les proves sol·licitades per la denunciant al declarar no acreditada la pràctica de l’escorcoll ni que l’agent denunciada atemptés contra la integritat moral de la denunciant, al ser una actuació policial ordinària prevista en els protocols policials de detenció.

Versemblant

Notícies relacionades

El Constitucional, en canvi, es remet a la jurisprudència constitucional i del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre l’obligació d’una investigació efectiva i eficaç de les denúncies per maltractaments protagonitzades per agents de l’autoritat durant situacions de privació de llibertat per arribar a la conclusió que «la investigació realitzada de la conducta policial considerada per la recurrent com a excessiva i atemptatòria a la seva dignitat no va ser suficient, en tant no va facilitar l’adequat esclariment dels fets denunciats».

Amb les gravacions d’àudio que aportava la denunciant, la seva versió resultava versemblant i constituïa una sospita raonable fundada en dades objectives, que va haver de ser investigada per «aclarir si es va practicar o no un registre corporal amb nu integral i, en cas afirmatiu, determinar amb quina finalitat i fins a quin punt era una mesura proporcionada a les circumstàncies concurrents».