Cirurgia feminitzant

Bellvitge fa la primera cirurgia robòtica de canvi de sexe a Europa

La intervenció, una vaginoplàstia robòtica amb penjall peritoneal, s’ha efectuat en una pacient de 30 anys

zentauroepp51201931 16 01 2018 hospital de bellvitge  salud espa a europa catalu201016191421

zentauroepp51201931 16 01 2018 hospital de bellvitge salud espa a europa catalu201016191421 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’Hospital Universitari de Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat (Barcelona) ha portat a terme, per primera vegada a Europa, una cirurgia de reassignació de gènere mitjançant un robot quirúrgic, una tècnica desenvolupada als Estats Units que redueix el temps d’operació i el risc de complicació.

La intervenció, una vaginoplàstia robòtica amb penjall peritoneal, s’ha efectuat en una pacient de 30 anys, ha explicat aquest dimarts l’hospital.

La cirurgia feminiztant utilitzada amb més freqüència és la vaginoplàstia d’inversió peniana, és a dir, utilitzar la pell del mateix penis i escrot com a teixit per a la creació del canal de la neovagina.

No obstant, la incorporació de la cirurgia robòtica a aquesta tècnica permet la utilització del penjall peritoneal (una part del teixit que revesteix la cavitat abdominal) per, d’aquesta forma, assegurar la profunditat i facilitar la creació del canal de la nova vagina.

Per a les pacients, els avantatges d’aquest nou tipus d’intervenció són un risc més baix de prolapse (caiguda) vaginal i de possible lesió al recte durant la cirurgia, i la reducció de la durada de la intervenció, ja que es treballa en dos camps quirúrgics.

En un futur, s’espera que aquest tipus de procediment permetin també escurçar l’estada hospitalària i millorar els resultats funcionals de les pacients.

L’ús dels controls i els braços robòtics permet moure els instruments amb més precisió, treballar amb una visió de més qualitat, i arribar amb més comoditat a les àrees de més difícil accés de la cavitat pelviana, ha explicat el centre.

La intervenció l’han portat a terme conjuntament cirurgians uròlegs i cirurgians plàstics de la Unitat Funcional de Cirurgia Transgènere que van fer una estada de dos mesos al NYU Langone Hospital de Nova York amb els experts i líders mundials en aquest tipus de tècnica.

«Els quatre anys d’experiència en aquesta tècnica als Estats Units han demostrat que es tracta d’un procediment molt segur i avantatjós per a les pacients», ha remarcat la doctora del Servei d’Urologia de Bellvitge Begoña Etcheverry, una de les especialistes que va fer l’estada al NYU Langone Hospital.

«Un equip multidisciplinari i expert en cirurgia robòtica com el de l’Hospital Universitari de Bellvitge és l’ideal per iniciar un primer programa d’aquest tipus de cirurgia», ha afegit.

L’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb dos quiròfans equipats amb el sistema robòtic Da Vinci, amb els quals porta a terme unes 500 cirurgies robòtiques anuals.

El primer quiròfan robotitzat es va posar en marxa el 2009 (renovat el 2016 amb un nou robot d’última generació) i, el segon, el 2019.

La cirurgia de reassignació de gènere, ha remarcat l’hospital, «ofereix a les persones trans la possibilitat d’una reassignació genital perquè es puguin reafirmar en la identitat sentida».

Es tracta d’una de les possibilitats del procés de tractament del malestar o sofriment emocional que pateixen moltes persones trans a causa que la seva identitat de gènere difereix del sexe assignat al néixer o per les característiques físiques relacionades amb el sexe.

La Unitat Funcional de Cirurgia Transgènere de l’Hospital Universitari de Bellvitge es va posar en marxa l’octubre del 2019, després que el Servei Català de la Salut designés aquest hospital com un dels tres centres de referència de Catalunya per a l’atenció quirúrgica a les persones trans.

Notícies relacionades

Es tracta d’una unitat multidisciplinària amb experiència reconeguda en el camp de la cirurgia genital complexa, on participen especialistes dels serveis d’Urologia, Cirurgia Plàstica i Reparadora i Ginecologia, entre d’altres.

Des de la seva posada en marxa, ha realitzat un total de 39 cirurgies transgènere.