Violència juvenil

Els delinqüents juvenils compren els seus matxets a 20 euros

  • Grans ganivets com els que maten a Madrid es venen barats amb la condició de no mostrar-los al carrer

Els delinqüents juvenils compren els seus matxets a 20 euros

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Com si fos una gorra més o un clauer de la Legió, el dependent de Ranger, botiga d’efectes militars del centre de Madrid, passa pel lector del codi de barres de la caixa el llom negre d’un matxet de 40 centímetres d’afilat acer negre. Són 12,95 euros el que costa l’«Amazonas», el més barat dels exemplars que s’exhibeixen no a l’aparador, sinó en una lleixa interior. Un altre, de mida similar i amb pixelat militar, li ha sortit a aquest diari per 18,45. «No és necessària llicència, no està prohibit tenir-lo; només no el mostri pel carrer», explica el venedor.

Madrid ha començat aquest dilluns contorbada per les ganivetades que han costat la vida a dos dels seus joves (un de 15 anys, l’altre de 25) i ferides a tres més en quatre baralles de cap de setmana. Un d’aquests, un noi magribí, va arribar a l’Hospital Infanta Cristina de Parla diumenge a la matinada amb un braç semiamputat.

Totes les víctimes mostraven ferides de grans armes blanques. Els testimonis de les baralles refereixen la presència de grups de fins a deu atacants amb ganivets i matxets.

Ja són quatre joves morts així des de començament d’any. El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va declarar diumenge que es prendran «mesures necessàries i precises» contra la violència de bandes juvenils.

La Policia investiga les dues últimes morts com a pròpies d’una guerra entre Dominican i Trinitaris, majoritaris entre les bandes llatines de Madrid. «Però matxets com els que s’han vist aquest cap de setmana els porten també espanyols, marroquins...», aclareix una font de la Prefectura Superior de Policia.

Molts matxets

No hi ha cens de matxets a cap ciutat espanyola, perquè la possessió d’aquestes armes no obliga a llicència ni el seu registre policial, com les armes de foc. Madrid té «centenars de matxets en les seves nits de ‘botellon’», assegura José Luis Simón, amo de la ganiveteria amb més tradició de Madrid. El seu càlcul es basa en el preu: «Per vendre’ls a 20 euros s’ha de comprar una partida molt gran i de fabricació brasilera o asiàtica. I si es compra una partida gran és perquè tenen sortida».

Al seu comerç del centre de Madrid apareix de tant en tant la Policia o la Intervenció d’Armes de la Guàrdia Civil a preguntar si ha passat per allà algú estrany i a recomanar anar amb compte. «Però no és necessari: aquí no pot entrar un menor si no és acompanyat; i aquí no es pot entrar només a mirar», explica Simón.

Els seus matxets de ganiveteria professional, a més de 200 euros la peça, no són els que compra un delinqüent juvenil. Els delinqüents juvenils els adquireixen en botigues de militaria o, molt més, «en magatzems xinesos amb eines de jardineria», relata una de les fonts policials. Allà es veuen enormes ganivets amb tosca empunyadura, menys llustrosos que els que ha adquirit aquest diari. «Són els que a Veneçuela, Colòmbia, Amèrica Central i el Brasil s’utilitzen en l’agricultura, i els que van aprendre a utilitzar alguns delinqüents als seus països», expliquen a la Policia. El seu preu ronda els 12 euros.

Ganivets barats

La compravenda d’aquests ganivets es mou en la línia difusa que separa l’eina agrícola de l’arma mortal. La venda és lliure i legal, i l’ús... «depèn de l’on i del qui: no és el mateix un jardiner amb un matxet en un parc que un xaval de 16 anys en aquest parc i amb aquest matxet, l’un treballant i l’altre en un ‘botellon’», expliquen les fonts policials. La llista oficial d’«armes prohibides» de la Guàrdia Civil només cita una vegada el matxet, proscrivint el seu «ús particular» si «formen part d’armaments degudament aprovats per autoritats».

Notícies relacionades

Els que es venen barat s’escapen d’aquesta categoria. També els que ofereixen online la madrilenya Cuchillosnavajas.com, la d’Albacete Desenfunda.com o l’alacantina Machetesynavajas.com, presentats com a «cortacañas» malgrat que portin en el seu nom comercial reclams com «hunter», «black panter» o «espartano».

Els dos primers detinguts per les morts del cap de setmana a Madrid són un equatorià de 27 anys i un espanyol de 20. La Policia Nacional investiga les bandes juvenils en l’Operatiu Hispània, que implica les brigades provincials d’Informació. Se centra en els usuaris, i no en els subministradors perquè «és difícil posar-li portes al camp», diu un dels seus agents. «¿El matxet fa mal, i un cúter no?», pregunta el ganiveter Simón. «El problema és l’educació, no l’eina» I, sabent que parla amb un diari de Barcelona, aprofundeix: «Si un assassí mata amb un furgó a la Rambla... ¿prohibim els furgons?»