Onades de tres metres a Girona

Un total de 12 províncies, en risc per baixes temperatures

La sensació tèrmica pot ser de 10 graus sota zero en algunes zones d’Espanya

Un total de 12 províncies, en risc per baixes temperatures

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts

Un total de 12 províncies d’Espanya estaran aquest diumenge, 6 de febrer, en risc per baixes temperatures i dues ho estaran també per fenòmens costaners, segons ha informat aquest dissabte l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). L’alerta groga afecta Girona, Lleida, Osca, Terol, Saragossa, Burgos, Segòvia, Sòria, Ourense, Guadalajara, Cantàbria i La Rioja. D’altra banda, la província andalusa de Cadis i la costa de Girona presenten també risc per fenòmens costaners, segons l’Aemet. Es preveuen onades d’entre dos i tres metres a la Costa Brava. Malgrat el temps relativament estable que es registra a tot Espanya, amb cel poc ennuvolat, no s’ha de menysprear una situació que pot desembocar en problemes per a les persones allà on les temperatures es desplomin. La temperatura prevista és d’entorn de quatre o cinc graus sota zero a les zones en alerta, o fins i tot més baixes en zones d’altitud o exposades al vent. Es preveu una sensació tèrmica de -10 ºC en el municipi d’Isaba (Navarra), situat a més de 1.000 metres d’altitud. O els set sota zero a Salamanca o Terol. Ambient gèlid a primera hora del matí que s’anirà moderant al llarg del dia, en funció de la radiació solar.

Al litoral català, les Balears i sud-est peninsular començarà el dia ennuvolat, amb baixa probabilitat de precipitacions febles i disperses en aquestes zones, tot i que seran més probables a Mallorca i Múrcia. La nuvolositat i les precipitacions s’aniran desplaçant cap al sud-oest, amb probables precipitacions a l’Estret i Melilla, que tendiran en general a remetre al final del dia. Així mateix, a l’extrem nord peninsular s’esperen alguns intervals ennuvolats. Mentrestant, a les Canàries, es preveuen intervals de núvols al nord de les illes muntanyoses, sense descartar del tot alguna precipitació feble aïllada. A més, la cota de neu se situa a les serres del sud-est a 2.000/2.200 metres, segons la predicció de l’Aemet.

Notícies relacionades

D’altra banda, hi ha possibilitat de calimes a les Canàries i de boires o boires matinals a l’interior de Galícia, alt Ebre, altiplà Nord i sud-est de Castella-la Manxa. Les temperatures màximes tendiran a baixar al sud-est peninsular, depressions del nord-est i Canàries oriental, i a pujar en zones de muntanya de la meitat nord, sense grans canvis en la resta. Igualment, les mínimes descendiran en gran part de la meitat nord i del sud-est i augmentaran a l’Estret.

D’altra banda, les gelades afectaran bona part de l’interior de la meitat nord peninsular i nord de l’altiplà Sud, i seran més intenses al sud-est de Galícia, est de l’altiplà Nord i del sistema Central, alt Ebre, sistema Ibèric i àrea pirinenca. Mentrestant, predominarà el vent amb intervals de fort, de llevant a l’Estret i Alborán, i del nord a l’Empordà, així com del nord-oest a l’Ebre. També, del nord-est a les Canàries, amb intervals de fort, mentre que seran fluixos en general a la resta, de components nord i est al vessant atlàntic. Com a fenòmens significatius, s’esperen gelades al sud-est de Galícia, est de l’altiplà Nord i del sistema Central, alt Ebre, el sistema Ibèric i l’àrea pirinenca.