Dia de la marmota

Dia de la marmota: Phil prediu sis setmanes més d’hivern

Segons la tradició alemanya i francesa, quan les marmotes i els ossos sortien dels seus caus d’hivern massa aviat, s’espantaven de la seva pròpia ombra i tornaven a recollir-se durant quatre o sis setmanes

Dia de la marmota: Phil prediu sis setmanes més d’hivern
2
Es llegeix en minuts

Phil, la marmota «meteoròleg» més famosa del món, ha sortit del seu cau aquest matí a Punxsutawney (Pennsilvània, EUA) i ha vist la seva ombra, la qual cosa segons la tradició indica que l’hivern es prolongarà durant sis setmanes més.

La sortida a la superfície de l’animal (‘Marmota monax’) va estar envoltada de les festivitats tradicionals, que l’any passat no van tenir lloc per culpa de la pandèmia.

Aquest és el segon any consecutiu en què Phil veu la seva ombra. L’última vegada que la marmota va predir una primavera primerenca va ser el 2020.

L’esdeveniment anual té els seus orígens en el folklore alemany sobre un rosegador el comportament del qual indica el curs de les estacions. Els registres es remunten a finals del segle XIX i mostren més de cent pronòstics d’hivern prolongat.

La celebració del «Día de la Marmota» cada 2 de febrer a Gobbler’s Know, una turó als afores de Punxsutawney, es remunta a 1887.

En un matí amb boirina i a l’espera que arribi una forta tempesta hivernal sobre una àmplia franja del país, els mestres de cerimònies, amb els seus tradicionals barrets de copa negres, van treure el rosegador de la seva gàbia i el van alçar a l’aire abans d’anunciar el seu pronòstic.

Després de conèixer-se el moviment de Phil i el pronòstic, el públic va corejar «sis setmanes més».

Més de 20 estats, des de les Montanyes Rocoses a Nova Anglaterra i pel sud fins a Texas, estan avui sota alerta de tempesta hivernal segons els pronòstics del Servei Meteorològic Nacional (NWS).

La marmota ha augurat sis setmanes més d’hivern en 103 dels 124 anys dels quals es té registre (es van perdre els documents relatius a una dècada).

El 2019, Phil va predir una primavera primerenca, però les temperatures el febrer i el març van estar per sota de la mitjana als EUA continentals, segons les dades d’NWS.

La pel·lícula ‘Groundhog Day’ («Dia de la Marmota», 1993), protagonitzada per Bill Murray, va donar fama mundial a la festa de Punxsutawney i a la marmota Phil.

Però Phil no és l’única marmota meteoròloga. Altres llocs d’Amèrica del Nord tenen la seva pròpia, com General Beau Lee (Atlanta), Wiarton Willie (Ontario, Canadà), Sir Walter Wally (Raleigh, Carolina del Nord), Jimmy (Wisconsin), Chuck (Nova York), Birmingham Bill (Birmingham, Alabama) i Potomac Phil, una marmota dissecada, a Washington DC.

Una d’aquestes marmotes, Milltown Mel, a New Jersey, va morir ahir just en la vigília de celebrar-se aquesta cerimònia.

Al segle V, els celtes creien que els animals tenien certs poders sobrenaturals entre l’equinocci d’hivern i el solstici de primavera, 40 dies després de Nadal i 40 dies abans de Pasqua.

Notícies relacionades

Segons la tradició alemanya i francesa, quan les marmotes i els ossos sortien dels seus caus d’hivern massa aviat, s’espantaven de la seva pròpia ombra i tornaven a recollir-se durant quatre o sis setmanes.

Al calendari litúrgic cristià, el 2 de febrer és la Festa de la Candelera o de la llum. Nombrosos refranys europeus parlen que, si en aquesta data hi ha un dia assolellat, s’ha d’esperar un llarg hivern.